×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin: Ezeket a dolgokat nem tudta megbocsátani az Európai Néppárt a Fidesznek

 

A Fidesz Európai Néppártból való kiválását követően Orbán Viktor találkozót hívott össze olyan európai vezető politikusokkal, akik szintén a konzervatív eszméket tartják szem előtt. Orbán–Morawiecki–Salvini-találkozó hatásait és következményeit értékelte Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető állítása szerint azzal, hogy a Fidesz elhagyta az Európai néppártot szélsőjobboldalivá vált, sőt szövetséget kötött az Alternatíva Németországnak (AFD) párttal.

Manfred Weber személyes bosszújára használja fel a pozícióját, nem tudja megbocsátani a Fidesznek azt, hogy a párt teljesítette az elnök kérését, miszerint nem tart igényt a fideszes képviselők szavazatára az Európai Bizottság elnökválasztási szavazásán. Ahogy mi eldöntöttük, hogy elhagyjuk az Európai Néppártot, ami folyamatosan egyre inkább balra tolódott az elmúlt években, akkor ő azt mondta ki nyilvánosan, hogy ezzel mi szövetséget kötöttünk az AFD-vel, azzal a jobboldali párttal, amit Németországban sokan szélsőségesnek minősítenek. Ez természetesen nem igaz, nekünk a szövetségeseink továbbra is az uniós pártok, a CDU és a CSU – értékelt az alelnök.

„Magyarország három fő bűne a Nyugat szemében, hogy 2011-ben rögzítettük az alaptörvényünkben, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán alapszik, aztán 2015-ben nemet mondtunk a tömeges bevándorlásra, és aztán a koronavírus-járványnál mi nem csak az európai hatóságok által jóváhagyott vakcinákat hanem alternatív úton beszerzett vakcinákat is használtunk”

– mondta Novák Katalin.

Az alelnök továbbá azt is elmondta, hogy a populizmus akkor negatív, ha valaki olyasvalamit ígér, amit aztán nem akar betartani. Ez valóban olyanfajta populizmus, amit joggal kérnek számon bármilyik politikuson. Ez megítélésem szerint ma gyakrabban jellemző a liberális mint a konzervatív oldalra.

„Amikor azt mondjuk, hogy munkahelyeket fogunk teremteni, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így legyen. Akkor, amikor azt mondjuk, hogy támogatást nyújtunk a családoknak, akkor mindent meg fogunk tenni, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb támogatást tudjuk nyújtani a családoknak”

– hangsúlyozta a politikus.

Európában milliók vannak, akik azt várják, hogy a jobboldali kereszténydemokrata értékrendjük képviseletet kapjon, nemcsak a saját országukban, hanem európai szinten is.

Novák Katalin összegezve elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetőjének a tárgyalásakor három olyan vezető találkozott, akik igent mondanak a szabadságra, nemet mondanak az antiszemitizmusra, nemet mondanak a tömeges bevándorlásra, a birodalmi logikára és a kommunizmusra. Olyan legitim módon megválasztott vezetők állnak közösen Orbán Viktor mellett, akik hasonlóképpen gondolkodnak Európa jövőjéről.


A teljes interjút itt hallgathatja meg