Müller Cecília: A harmadik hullám sajnos magasan tetőzik

 

A harmadik hullám sajnos magas szinten tetőzik, és Magyarországon még nem is tetőzött – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Magyarország az oltási tervet folyamatosan végrehajtja. Eddig 2 900 383 ember kapta meg az első oltást, és 1 millió 217 ezer 258 személy már a második adag beadásán is túl van – közölte Müller Cecília.

Müller Cecília elmondta: a fertőzöttek száma mérséklődött, az elmúlt 24 órában 5077 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a kórházban kezeltek száma – 10 740 – magas, és 1249-en vannak lélegeztetőgépen.


Úgy fogalmazott:

versenyfutás folyik az átoltottság mértéke és a vírus terjedési sebessége között.

Magyarországon eddig 2 900 383-an kapták meg az első védőoltást, 1 217 258 embernek pedig már a második oltást is beadták. Ez Európában is kiemelkedő, hiszen a lakosság 29 százaléka beoltottá vált, míg az uniós átlag ennek fele – közölte a tiszti főorvos.

Ismertette, hogy kedden 28 800 adag Janssen Pharmaceutica-vakcina és 248 040 adag Pfizer-oltóanyag érkezik.

A Janssen vakcinájáról elmondta, hogy az – hasonlatosan az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinához – szintén adenovírust alkalmazó vektorvakcina, egyadagos kiszerelésben. Ezt az oltóanyagot várhatóan a honvédségi oltóbuszokon használják majd – tette hozzá.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy már alig van olyan idős ember, aki regisztrált, de még nem kapta meg az oltást.

A köznevelésben dolgozók 80 százalékát beoltották, és továbbra is soronkívüliséget élveznek azok, akik közülük oltást szeretnének

– jelezte.

A járványügyi adatokkal összefüggésben azt mondta, napok óta csaknem ugyanannyi új fertőzöttet regisztrálnak, így a járvány harmadik hulláma – magasan ugyan – de tetőzik Magyarországon. Az elmúlt napon mérséklődött az új fertőzöttek száma (5077), ugyanakkor még magas a kórházban kezeltek száma.

A környezet-egészségügyi mérésekkel kapcsolatban azt mondta,

országos átlagban stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, városok, ahol csökkenést, és van, ahol emelkedést látnak.

Emelkedést tapasztalnak Egerben, Salgótarjánban, Szombathelyen, Veszprémben, Pécsett, míg Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Kecskeméten enyhe csökkenést.

Müller Cecília mindenkinek azt ajánlja, hogy aki a fertőzés után poszt-Covid tüneteket észlel magán, forduljon az erre kialakított ambulanciák egyikéhez, ahova a háziorvos ad beutalót.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy nem változtatnak a kínai Sinopharm-vakcina oltási protokollján. Erre egyébként csak a gyártó vagy valamely hatóságtól jövő hivatalos dokumentum alapján lenne mód, ilyen azonban nem érkezett – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy akit hatósági házi karanténra köteleztek, még az oltás miatt sem hagyhatja azt el.

Müller Cecília örömét fejezte ki, hogy folyamatosan növekszik az oltási kedv Magyarországon. Továbbra is arra kért mindenkit – köztük a fiatalokat is -, hogy regisztráljanak az oltásra, és fogadják el a nekik felajánlott vakcinát.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőrségi intézkedéseket ismertette:

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a hétvégén 1972 ember ellen intézkedtek közterületen, 35 emberrel szemben tömegközlekedési eszközön és megállóban, két ember ellen pedig kereskedelmi üzletek és bevásárlóközpontok területén, mert figyelmen kívül hagyták a maszkviselési kötelezettséget.

Hozzátette, hogy az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 1037 esetben intézkedtek, az üzemeltető, vagy a tulajdonos felelőssége 314 esetben volt megállapítható, az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 723 intézkedésre volt szükség.

A hétvégén egy edelényi vendéglátóhelyet és egy zalaegerszegi diszkót hat hónapra ideiglenesen bezáratott a rendőrség. Előbbiben az üzemeltetőn és az alkalmazotton kívül vendégek is voltak és szeszes italt fogyasztottak, utóbbiban 25-en szórakoztak.

Közölte:

a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 868 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom bevezetése óra 62 604 intézkedésre volt szükség a szabályokat be nem tartókkal szemben.

Szombaton két budapesti helyszínen is intézkedniük kellett a rendőröknek: a XVI. kerületben egy családi házban 22 vendéget fogadott egy 50 éves házigazda, az 1. kerületben pedig egy másik 15-öt. A szervezők ellen közigazgatási hatósági eljárást indítottak, a vendégek ellen pedig szabálysértési eljárást.

Péntek éjjel a VII. kerületben is szükség volt rendőri intézkedésre, ahol egy 14 ember zenekari próbát tartott egy pincében.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 180 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 15 225-ször intézkedtek.

A hétvégén 14 171 hatósági házi karantént rendeltek el,

jelenleg 43 002-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3301-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Magyarország határátkelőin jó ütemben halad a forgalom, de a teherforgalomban a belépőoldalon Csanádpalotánál és Tompánál két–két órás várakozással kell számolni.

A járvánnyal összefüggésben tavaly március óta 565 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig 114 gyanúsítottat hallgattak ki – mondta el Kiss Róbert.

A címlapfotó illusztráció.