A demokratikus folyamatokba avatkozik be a Facebook

 

A közösségi oldal múlt pénteki akciója során radikálisan csökkentette magyar politikusok közösségi oldalainak elérését és az interakciók számát. A korlátozás jól mutatja, hogy mekkora hatalma is van egy ilyen médiaplatformnak arra, hogy mindenféle jogi retorzió veszélye nélkül szorítsa vissza politikusok nyilvánossághoz való hozzáférését.

Papp János Tamás médiajogász a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a közösségi médiacég lépése azt is előre jelezheti, hogy profitra akar szert tenni az eddig ingyenes szolgáltatásból.

A médiajogász szerint a magyar politikusok Facebook-bejegyzéseinek elérése, amit erősen korlátozott a Facebook múlt pénteken, jól mutatja, hogy mekkora hatalma is van egy ilyen közösségimédia-platformnak arra, hogy jogi retorzió veszélye nélkül szorítsa vissza akár kormánytagoknak és miniszterelnököknek a nyilvánossághoz való hozzáférését.

Papp János Tamás kiemelte,

meglehetősen aggályos, hogy a Facebook és a hasonló techóriások által közölt adatok általában nehezen vagy sehogy sem ellenőrizhetők, így abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy a pénteki események technikai hiba következményei voltak.

A Facebook idén januárban az egyesült államokbeli Capitóliumnál kitört zavargások kapcsán jelentette be, hogy általánosságban véve korlátozza a felületén megjelenő politikai tartalmak elérhetőségét.

Papp János Tamás szerint ennek hátterében az a megfontolás állhat, hogy a polarizált politikai vélemények és a heves viták elvehetik egyes felhasználók kedvét az oldal használatától, de az sem zárható ki, hogy az óriásvállalathoz közel álló politikai köröknek is érdeke fűződik a politikai tartalmak letekeréséhez.

Hangsúlyozta,

az is lehetséges, hogy a Facebook abból szeretne extra profitra szert tenni, hogy a különböző politikai üzenetek célba juttatásáért hirdetési díjakat számol fel.

A közelgő 2022-es országgyűlési képviselő-választás kapcsán időszerűnek láthatták, hogy jelezzék: az eddigiekkel ellentétben automatikusan nem fogják igazán hatékonyan elérni a szavazókat.

A médiajogász kiemelte: például az Európai Unió azzal küszködik, hogy bár a Twitter, a Facebook és a hasonló nagy platformok aláírták az álhírek és a dezinformáció visszaszorítását szorgalmazó önszabályozó kódexet, ellenőrizhetetlenek a tartalommoderáló tevékenységek, ahogyan sokszor a techóriások által készített jelentések is.

Papp János Tamás szerint

a demokratikus nyilvánosság működésébe elég durva belenyúlásnak minősülő káros gyakorlat, hogy kapuőrök dönthetik el, milyen információkhoz férhessenek hozzá a felhasználók.

A közelgő választás miatt éppen az lenne kívánatos, hogy a platformok minél kevésbé cenzúrázzák, hogy milyen tartalmak jelennek meg a felhasználók hírfolyamában, hogy az emberek maguk alkothassanak ítéletet a politikai szereplők üzeneteiről. Rámutatott: gyakorlatilag arról van szó, hogy magáncégek egy gombnyomással képesek beavatkozni szuverén országok belügyeibe.

Múlt pénteken mintegy kilencven százalékkal csökkent a magyar politikusok Facebook-bejegyzéseinek az elérése,

aminek kormánypártiak – Dömötör Csaba és Hollik István – mellett baloldaliak is – Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, Donáth Anna – is hangot adtak. Később a vállalat a Hvg.hu megkeresésére technikai hibára hivatkozott.

A címlapfotó illusztráció.