Okos oxigénpalackok lesznek a mentőautókban

 

Okos oxigénpalackra cserélik a mentőkben lévő hagyományos palackokat. Ez is biztonságosabbá teheti a betegellátást. A járvány egyik következménye, hogy megemelkedett az oxigén-igény az egészségügyben – hangzott el az M1 híradójában.

Hiába van több oxigénpalack is a mentőkben, vannak olyan napok, amikor folyamatosan cserélni kell a palackokat, mert gyorsan kifogynak. A közeljövőben várhatóan digitális palackok váltják majd fel a hagyományosakat. Tavaly a Linde Gáz Magyarország Zrt-vel közösen egy minta program keretében már tesztelték az okos palackokat és nagyon jók a tapasztalatok.

„Ezeket úgy kell elképzelni mintegy egy sima, normál oxigénpalackot, annyi különbséggel, hogy az oxigénpalack tetején, a nyomáscsökkentő helyén egy kijelző található, ami mutatja az ellátószemélyzet számára a benne lévő oxigén mennyiségét és egy bluetooth kapcsolattal a mentőautóban, a mentőegységnél lévő tablethez tud kapcsolódni, és ezáltal egy komplex központosított készletgazdálkodás is megtudunk valósítani” – mondta Csató Gábor.


Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint így folyamatosan biztosítható az oxigén utánpótlás. És, ami talán a legfontosabb,

az okospalackokkal soha nem fordulhat elő, hogy oxigén nélkül maradjon egy beteg.

„Gyakorlatilag a normál működési ellátáshoz képest az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján ötszörösére nőtt meg az orvosi oxigén igény Magyarországon" – tette hozzá Csató Gábor.

A Linde Gáz magyarországi vezérigazgatója szerint a koronavírus-járvány miatt folyamatosan növekszik az igény itthon az életmentő gáz iránt. A cég ezért is döntött úgy, hogy dunaújvárosi üzemük mellé egy újabbat építenek fel.

"Mindenképpen fontos az, hogy Magyarországon egy olyan gyártóbázis alakuljon, ahol a magyar igényeket százszázalékosan elő lehet állítani és mindenkit orvosi oxigénnel el lehessen látni" – mondta Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A szakember szerint mindenképpen fontos az, hogy

Magyarországon egy olyan gyártóbázis alakuljon, ahol a magyar igényeket százszázalékosan elő lehet állítani és mindenkit orvosi oxigénnel el lehessen látni.

A 3 milliárd forintos beruházással kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a „ járványt csak együtt győzhetjük le, ebben a munkában mindenkire szükség van, különösen azokra a vállalatokra, amelyek a védekezéshez, a betegek ellátásához szükséges termékeket, felszereléseket biztosítják."

Schanda Tamás szerint ilyen cég a Linde Gáz Magyarország Zrt. is, amely országszerte szállítja a kórházaknak és a mentőknek az oxigént. A cég egyébként az elmúlt hónapban 1,5 millió köbméter cseppfolyós oxigénnel látta el a hazai egészségügyi intézmények 70 százalékát.

A címlapfotó illusztráció.