Van olyan üzlet, ahol a kosarakat számolják, hogy kiderüljön, mennyien mehetnek még be

 

Elkezdődött a lépcsőzetes újranyitás. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az üzletek élnek a hosszabb nyitvatartás lehetőségével, ami a járvány elleni védekezést is szolgálja.

 

A boltok dolgozói az első pillanattól elfogadták a koronavírus miatti szabályozásokat, és tapasztalatai szerint a vásárlók is maximálisan betartják a kijelölt előírásokat. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendége volt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OSZK) főtitkára.

Észszerűnek nevezte a létszámkorlát bevezetését a négyzetméterszabály alapján. Elmondta, hogy az új szabályt időszakonként és üzlettípusonként eltérően tartatják be: van ahol a kosarak számával, van ahol elektronikus megoldással határozzák meg, másutt a biztonsági őr számolja a vásárlókat. Hangsúlyozta, hogy az esetleges bolton kívüli várakozásnál be kell tartani a másfél méter távolságot, és a maszk mindenütt kötelező.

A rendőrség ellenőrzi, hogy az üzletekben milyen módszerrel számolják a vásárlókat, és ha valami hibát észlelnek, legrosszabb esetben is csak figyelmeztetnek. A szabályozások következtében a vásárlót semmiféle hátrány nem éri, mert a megszokottól az eltérés csak annyi, hogy zsúfoltság esetén az üzlet előtt kell sorban állni – mondta Vámos György.

„Ha széthúzzuk a vásárlási idő intervallumát, akkor kevésbé lesznek zsúfoltak az üzletek az egyébként zsúfoltabb időszakokban”

– magyarázta a főtitkár.

Majd azt is hozzátette, hogy az élelmiszerüzletek többsége élt a hosszabb nyitvatartás lehetőségével. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iparcikkáruházak forgalma csökkent, sokan inkább a webáruházakat választják. Az online kereskedelem egy biztonságos értékesítési csatorna, ami a járvány görbéjével együtt mozog. Ahogy megindult a második hullám szeptembertől, fokozatosan nőtt az online vásárlások mértéke is.

Az élelmiszer-bevásárlással kapcsolatban a kereskedelmi szövetség főtitkára azt mondta, hogy a vásárlók még inkább a hagyományos bevásárlást választják az online élelmiszer-kereskedelmi csatorna helyett.


A teljes interjút itt hallgathatja meg

 

A címlapfotó csak illuszráció.