×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ötvenmillió polgárától fordul el az Európai Bizottság

 

Az Országgyűlésben is vita lesz a Minority SafePack polgári kezdeményezéssel kapcsolatban megfogalmazott határozati javaslatról, miután az őshonos kisebbségek ügyét lesöpörte az Európai Bizottság az asztalról.

 

A polgári kezdeményezés az őshonos kisebbségek ügye érdekében sikeres lett, köszönhetően az aláírásgyűjtőknek és a kezdeményezés szervezőinek. Ennek ellenére az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyva az Európai Parlament tavaly decemberben hozott döntését, miszerint támogatja a javaslatot, lesöpörte azt az asztaláról mindenfajta döntéshozás nélkül – ismertette a fejleményeket Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendégeként.

„Magyarországnak, kötelessége csatlakozni ahhoz a szolidaritási akcióhoz, ami Székelyföldtől Valenciáig, a Frízföldtől Venetó tartományig kialakult Európában az elmúlt hetekben-hónapokban”

– emelte ki a politikus.

Valamint azt is hozzátette, hogy ötvenmillió olyan európai polgár van, aki az Európai Unió egy-egy tagállamában nemzeti őshonos kisebbségként éli meg a mindennapjait. Vannak, akik abszolút jó körülmények között élnek, ugyanakkor vannak országok, ahol magáért az anyanyelvi oktatásért, a jelképek szimbólumok használatáért is küzdeni kell.

„Ezt az ügyet támogatta a holland alsóház, a német parlament alsóháza, de benne vannak a németországi dánok és a Spanyolországban élő őshonos nemzetségek is. Ezek mellett ugyanakkor az Európai Bizottság képes jogalkotási tevékenységre akkor, amikor illegális bevándorlóknak a jogi védelméről van szó. Kétarcú és hiteltelen a bizottság tevékenysége, amikor így elfordul az európai polgároktól” – mondta el a képviselő.

Elindult továbbá egy politikai kezdeményezés. A Székely Nemzeti Tanács által benyújtott indítvány a nemzeti régiók ügyét tárgyalja. Fontos, hogy legyenek nemzeti régiók, és hogy azok külön juthassanak európai uniós kohéziós forrásokhoz.

„Az ilyen ügyek támogatása hozná el a társadalmi békét, a jólétet Európában”

– hangsúlyozta Pánczél Károly. Március végén a kezdeményezők a luxemburgi bíróságon egy semmisségi eljárással megtámadták az Európai Bizottság döntését.

 


A teljes interjút itt hallgathatja meg

A címlapfotó illusztráció.