×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nőtt az ipari termelés, a külkereskedelmi mérleg is többlettel zárt

 

Az ipari termelés februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után, ráadásul a külkereskedelmi mérleg is jelentős többlettel zárt februárban.

Az ipari termelés  februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit  a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztítva  3,9 százalékkal nőtt a termelés – közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest pedig 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.


Februárban az export euróban számított értéke 0,8, az importé 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A 856 millió euró havi exporttöbblet 255 millió euróval elmaradt a kiugróan magas tavaly februári értéktől - közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,3 százalékkal,  az import 10,3 százalékkal emelkedett.

A címlapfotó illusztráció.