×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egymilliárd forintot fordít a kormány a településfásítási programra

 

Folytatódik a Településfásítási Program, amelynek első ütemében tizenkétezer fát ültetnek el az ország kistelepülésein. A kormány idén egymilliárd forintot fordít a célra – hangzott el az M1 Magyar Gazda című műsorának adásában. A program tavaly indult, szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület.


Megemelt keretösszeggel folytatódik a Településfásítási Program, amelynek első ütemében 12 ezer fát ültetnek el az ország kistelepülésein. Többek között erről volt szó az M1 Magyar Gazda című műsorának hétfői adásában.

A közterületek, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó programra egymilliárd forintot biztosít a szaktárca.

„A Településfásítási Program tavaly ősszel indult el, 475 településen folytak és folynak a munkák, ennek fele megvalósult már, a
másik fele most tavasszal fog befejeződni – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdészetért felelős helyettes államtitkára.

Igényelhetnek fát önkormányzatok, egyesületek, egyházak, közösségek. Mi azt látjuk, hogy ennek a programnak óriási közösségformáló, közösségépítő szerepe van, hisz minden egyes faültetés egy településen egy olyan esemény, amely megmozgatja az adott település összes lakóját” – tette hozzá.

A program során az első fákat tavaly ősszel a Győr-Moson-Sopron megyei Cakóházán ültették el, most pedig már a tavaszi ültetések folynak számos településen. A kezdeményezés annyira népszerű, hogy az Agrárminisztérium a nyár elején további 12 ezer fát biztosít a tízezer főnél kisebb települések számára.

A program szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület. A faültetést minden településen a helyi erdészek segítik.

Minden település tíz-harminc darab sorfát igényelhet a megjelölt fafajokból, amelyek jól bírják a belterületi klímát, viszonyokat. Ezek jellemzően berkenyék, juharok, vagy például kőrisek. A sorfák szakszerű elültetéséhez erdész szakembert is biztosítunk, valamint minden olyan fontos kelléket, ami szükséges ahhoz, hogy a sorfa ez szakszerűen kerüljön elültetésre” – mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

A Börzsöny nyugati szegletében található falu, Zebegény az épített örökség és a hagyományok ápolása mellett a természeti értékekre is nagy hangsúlyt helyez, beleértve a gyermekek környezeti nevelését is.

Magyar Gazda: Folytatódik a Településfásítási Program (Fotó: M1)

Az önkormányzat a maga részéről igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy növelje a fás, illetve zöldterületek méretét. Azt vettük észre, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt a környezettel kapcsolatos tennivalókban, több olyan futó projektünk is van, ami a gyerekek szemléletformálását segíti” – nyilatkozta Molnár Kata, a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A Településfásítás a 2019 őszén meghirdetett Országfásítási program része.

Jelenleg Magyarország erdős területei évente csaknem 5 millió tonna szén-dioxidot képesek megkötni. Az erdőgazdálkodás kiemelt feladata ennek növelése, ugyanis a cél, hogy 2050-re a fennmaradó kibocsátás teljes egészét ellensúlyozni tudják a hazai erdőterületek.

Címlapfotó: M1