×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bekérette Petry Zsolt ügyében a német ügyvivőt a külügyi tárca

 

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca az MTI-vel.

A megbeszélés témája Petry Zsolt magyar állampolgár németországi munkaadója általi elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt – írta a külügyi tárca közleményében.

A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy

Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket” – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az „őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit”.

Azonnali hatállyal megvált Petry Zsolt kapusedzőtől a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata az 54 éves szakembernek a Magyar Nemzetnek adott interjúban bevándorlással és az azonos neműek házasságával kapcsolatban tett kijelentései miatt.

A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntött. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

Szijjártó Péter külügyminiszter a felmondás után azt kérdezte: hol vannak a véleménynyilvánítás szabadságáról másokat kioktató liberális európai politikusok most, amikor Németországban azért rúgtak ki a munkahelyéről egy embert, mert elmondta a véleményét a migrációról? Az elképesztő történetről a hirado.hu is beszámolt.