×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az izraeli példa alapján is tartható a magyar nyitási terv

 

A védelmi intézkedések feloldásának első fokozata megtörtént, és az látható, hogy tartható az ütemterv. Minderről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, hogy kinyithatnak a szolgáltatók, az üzletek, de négyzetméter-alapú korlátozás lép életbe.

A témáról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője beszélt a Kossuth Rádió műsorában.

„Ez a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata. Folyamatosan monitoringozni kell az adatokat” – fogalmazott az alkotmányjogász, aki hozzátette:

az izraeli átoltottsági adatokból fakadó nyitási lehetőségek alapján kijelenthető, hogy tartható az az ütemterv, amit kijelölt a kormányrendelet.

A műsorban elhangzott, hogy Magyarországon viszonylag következetesen történik a nyitás és a zárás, több külföldi országtól eltérően.

Ifj. Lomnici Zoltán azt is megemlítette, hogy amíg nálunk az átoltottság 24,19 százalékos, addig például ez a szám Spanyolországban és Luxemburgban 12 százalékon áll, vagyis az uniós átlag alatt.


A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

Rusvai Miklós virológus szintén a Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendége volt szerda reggel ebben a témában.

A szakember elmondta, hogy nagyon szépen alakulnak a járványadatok.

Van amiben hat napja, másban már tíz napja javulnak az adatok. A halálozásban lehet, hogy lesz ma egy kiugróan magas érték, de folyamatos javulásra számítok

– fogalmazott a virológus. Mivel a beszélgetés a kora reggeli órákban történt, Rusvai Miklós még nem tudta pontosan a legfrissebb halálozási adatokat.

Úgy vélte a tendencia nem fog megtörni, és számításai szerint május végére elérhetővé válik a teljes nyitás.

Az oltásoknak és a szigorításoknak köszönhető mindez. Mióta ilyen ütemben halad a vakcinák beadása, az nagyon sokat segít

– mondta Rusvai Miklós, aki az AstraZeneca vakcináról azt mondta: sokkal kisebb arányban fordul elő trombózis ennél a vakcinánál, mint a Covid–19-fertőzés következtében, így ha választania kellene, mindenképpen az AstraZeneca oltóanyagát választaná.


A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.