×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Adathalász fenyegetésekre figyelmeztet a rendőrség

 

Közműszolgáltatók nevében elkövetett csalásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség. Az adathalász e-mailek és weboldalak különféle nyereményjátékok formájában próbálják megszerezni a gyanútlan áldozatok személyes és/vagy bankkártyaadatait.

 

A koronavírus-járvány kezdete óta egyre inkább elterjedtek az elektronikus úton történő csalások.

Az e-mailek egyes elemeikben hasonlíthatnak a szolgáltató által küldött üzenetekre, de ezekre az e-mailekre jellemző a tört magyarsággal, nyelvtanilag helytelenül megfogalmazott szöveg. A levélben kapott linkre való kattintással adathalász oldalakra irányítják a címzettet.

„Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak”

írta a Police.hu.

A közigazgatási szervek többségében nem elektronikus üzenetben értesítik az előfizetőt. Álltalában postai levelezés vagy az ügyfélkapun küldött üzenet formájában történik a megkeresés.

Ha már esetleg regisztrált egy ilyen linkre kattintva, akkor érdemes lecserélnie e-mail- és közösségi médiafiókjaihoz tartozó jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét kezdeményezni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.

Ha gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén tudja jelenteni.

A címlapfotó illusztráció.