×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU sikeres időszakát hozná vissza a magyar-lengyel-olasz szövetség

 

Budapesten tárgyalt Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini az olasz Liga vezetője. A magyar kormányfő a tárgyalás után arról beszélt, hogy európai reneszánszt akarnak és képviseletet kereszténydemokrata európai emberek millióinak, akiket most senki sem képvisel, mert az Európai Néppárt elkötelezte magát a baloldal mellett – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiszelly Zoltán politológus elmondta: A három vezető az EU-nak azt az időszakát szeretné felidézni, amire mindannyian gondolunk, mikor az európai integráció sikeréről beszélünk. A 60-as, 70-es, 80-as évek időszaka Nyugat-Európában a növekedés időszaka volt, amikor olyan jobboldali, patrióta elvek érvényesültek, amilyeneket a három politikus is képvisel.

A világháború után a jobboldali politikusok voltak azok, akik túl tudtak lépni a nemzeti ellentéteken és egy új kezdettel Európa növekedésének időszakát indították el. Ezek a jobboldali eszmék eddig az Európai Néppártban voltak jelen, de a Néppárt szövetségre lépett a baloldallal, akik egy európai birodalmat akarnak létrehozni.


Egyelőre korai még arról beszélni, hogy az Európai Parlamentbe a találkozó milyen változásokat okoz, egyelőre a közös értékek megkeresése zajlik. A mainstream politika várhatóan támadni fogja ezt a kezdeményezést, ezért volt fontos, amikor a három politikus közös sajtótájékoztatón szögezte le, hogy mit akarnak.