Orbán a magyar-olasz-lengyel találkozóról: Európai reneszánszt akarunk

 

A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.


 

A kormányfő, a Fidesz elnöke Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egyeztetett. A magyar kormányfő a sajtótájékoztató elején méltatta a volt olasz belügyminisztert, aki képes volt arra, hogy megállítsa a migrációt a tengeren, „ezért rá Magyarországon hősként tekintünk.”

A két legerősebb jobboldali frakciói képviselői jöttek el Budapestre. A lengyel PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójához tartozik, míg a Liga az Identitás pártcsoport része az Európai Parlamentben.

A hárompárti találkozón a járványügyi helyzetet is megvitatták. A felek sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel és tegye átláthatóbbá vakcinabeszerzéseket.

A találkozóra azután került sor, hogy Fidesz elhagyta az Európai Néppártot (EPP), amely Orbán Viktor szerint hosszú távra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett.

„Sok millió olyan európai polgár van, akik megfelelő és hatékony politikai képviselet nélkül maradt” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy azon fognak dolgozni, hogy a kereszténydemokrata polgároknak is legyen hangja és súlya az európai politikában.

Arra az egyszerű kérdésre, hogy mit akarunk?! Salvini elnök úrnak volt a megfogalmazása, amelyet mindannyian elfogadtunk, hogy egy európai reneszánszt akarunk. És ennek érdekében fogunk együtt dolgozni a jövőben” - mondta Orbán Viktor.  Tisztázták az összes kérdést, ami nemzeteink számára fontosak.

Szabadság, méltóság, kereszténység, család

„Nincs egyetlen olyan téma sem, amelyben ne tudnánk egyetértést kialakítani, és a nemzeteink érdekei egyetlen ponton sem állnak szemben egymással. Ez igaz a legfontosabb belpolitikai kérdésekre, és igaz a külpolitikára is (...) A szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értékeit képviseljük és nemet mondunk a cenzúrára, a brüsszeli, európai birodalomra, a kommunizmusra, a brüsszeli birodalmi tervekre, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra is. Ezekben az értékekben és álláspontokban osztozunk” –mondta a magyar miniszterelnök.

Közölte: megállapodtak, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában, és a következő hetekben programot állítanak fel arról, hogy miként fogják ezt megtenni.

Ez a vita jó lehetőség lesz, hogy az értékeiket Európában megismertessék és megerősítsék - vélekedett.

A kormányfő elmondta, hogy májusban várhatóan Varsóban folytatódik a három pártvezető találkozója.

Vissza a gyökerekhez

Azért találkoztunk, mert hiszünk az Európai Unió jövőjében –  mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Azt látjuk, hogy Európa útelágazáshoz érkezett. Az európai integráció egészséges fejlődéshez vissza kell térni a kereszténydemokrata gyökerekhez, amelyet De Gaspari is képviselt. „Szabadság, demokrácia, méltóság, a családok és a szuverén államok” – tette hozzá.

Salvini többek között arról beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a háborút követő legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, ahol a szabadság, a jogok és a család megint a központba kerülhetnek.

kiemelt kép: MTI