Többlethalálozásban Magyarország jóval az uniós átlag alatt van

 

A különböző országok eltérő adatközlési gyakorlata miatt nem lehet megalapozottan összehasonlítani nemzetközi szinten a koronavírusban elhunytak számát -– fogalmazott az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója az Origonak adott, szerdán megjelent interjúban.

Bozsonyi Károly szerint a különféle statisztikák összevetését nem szabad egyféle versenyként kezelni, pláne járványhelyzet idején.

Ellenőrizhető és összehasonlítható számok 2020-ból az egyes országok teljes népességére vonatkozó többlethalálozásról vannak, és ezek alapján Magyarország jóval az uniós átlag alatt van – hangsúlyozta a lapnak.


Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes országok, így a magyar operatív törzs által napi szinten közölt koronavírus-halálozási statisztikák és gyorstájékoztatók nem hasonlíthatóak össze egymással nemzetközi szinten, ám számtalan olyan cikk és publicisztika jelent meg, amelyek ezt figyelmen kívül hagyták.

Kiemelte: az egyes országok nem használnak azonos standardokat. Magyarországon nem a koronavírus miatt közvetlenül bekövetkező halálesetek bonyolult és lassú módszertannal meghatározható számát, hanem a vírussal kapcsolatba hozható esetek egyszerű és gyors módszertannal megállapítható adatát közlik – mondta. Példaként említette, hogy

Magyarországon ha egy koronavírus-pozitív, de nem súlyos állapotú beteg autóbalesetben hal meg, akkor is megjelenik a statisztikában.

Megjegyezte: az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által is hitelesített nemzetközi koronavírus-adatokra vélhetően őszig várni kell, ezért az egyes országok teljes éves halálozási számainak növekményét érdemes összevetni, és ezt az Eurostat is összesíti.

Bozsonyi Károly közölte: Magyarországon a KSH hivatalos és Eurostat által is ellenőrzött adatai szerint 2020-ban 8,7 százalékkal (11 297 emberrel) többen haltak meg, mint 2019-ben. Az EU-s átlagnövekmény mindeközben 10,6 százalék volt, tehát a magyar adat jóval az uniós átlag alatt van, és jóformán fele a spanyol (18,9 százalék), a lengyel (17,3 százalék), a belga (17,2 százalék), a szlovén (16,7 százalék) vagy olasz (15,9 százalék) mutatóknak.

Hozzáette: csupán hét EU-s országban - Cipruson, Görögországban, Németországban, Észtországban, Lettországban, Finnországban és Dániában - regisztráltak a magyarnál kisebb halálozási többletet.

Az Origo közölte: a 2021 első hétheti adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 19,7 százalékkal többen haltak meg, mint 2020 azonos időszakában.

Magyarországon az uniós átlagnál jóval kedvezőbb, 7,2 százalékos emelkedés volt csak – írták.