Közel kétmillió beoltottnál járunk

 

A kétmillióhoz közelít itthon a koronavírus ellen beoltottak száma: reggelig 1 920 000-nél is többen kapták meg az oltás első adagját. Orbán Viktor arról beszélt: jól halad az oltás az országban, az egészségügy pedig bírja a terhelést. Hétfőn is országszerte oltottak a kórházi oltópontokon, valamint a háziorvosoknál. Az országos tiszti főorvos pedig egy újabb, 250 ezer adagos orosz vakcinaszállítmány felhasználását engedélyezte – hangzott el az M1 Híradójában.


A hétvégén is jól haladt a hazai oltási program” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltett videóban. Csaknem 50 ezren kapták meg a vakcina első adagját. Kiemelte: nagy esély van arra, hogy hétfőn Magyarország elérje a kétmillió beoltottat.


A Szent Imre Kórházban hétfőn is folyamatos volt az oltás beadása, egyre nagyobb az oltási kedv.

Most időseket és a krónikus betegeket oltották be a brit vakcinával. Elvétve tapasztalnak oltási reakciókat, pedig naponta mintegy ezren kapják meg az injekciót. „Napi ezer fő beoltására kerül sor, öt oltópont működik. Így megoldható, hogy ne érintkezzenek az emberek túlságosan szorosan egymással, és zökkenőmentesen megy az oltás” – ismertette Csiki Judit, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főorvosa.

Minél gyorsabban, minél többen

Szombathelyen szintén megfeszített tempóban dolgoznak az orvosok. Hétfőn 360 embert oltottak be. A cél, hogy hogy minél gyorsabban, minél többen megkapják az oltást.

„Folyamatosan jönnek a betegek, eddig minden rendben zajlott. Várják is az oltást. A nagy részük idős, krónikus betegségben szenved. Eddig semmilyen szövődmény nem lépett föl” – közölte Takács Viktória oltóorvos.

A vakcina-utánpótlás kiszámítható és biztosított, legalábbis a keleti oltóanyagokból. Például 14 ezer embernek elég Sinopharm vakcinát szállítottak Miskolcra, amiből a háziorvosok már emlékeztető oltásokat adnak be. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem hetvenezer oltásnál tartanak. Ez a szám a héten tovább emelkedik, mert

az oltási kampány a húsvéti ünnepek alatt sem áll meg.

„Ünnepek alatt is az oltásszervezés és az oltáslebonyolítás folyik. A kórházi oltópontok folyamatosan fognak működni az ünnepek alatt is. Háziorvos kollégák pedig döntenek, hogy pontosan mikor, hogyan oltanak” – jelentette ki Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvos.

Nógrád megyébe 4500 adag kínai vakcinát szállítottak, amit emlékeztető oltásra használnak, így több ezer ember szerez teljes védettséget a járvánnyal szemben. A Moderna és az AstraZeneca vakcinájával is. Pfizer oltóanyagot juttatunk ki, illetve második körös kínai oltóanyagok jutottak el a körzetekbe, tehát az oltások folyamatosak a körzetekben is és az oltópontokon is” – hangsúlyozta Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tiszti főorvos.

Már csaknem 690 ezren a második oltáson is túl vannak

Már több mint 1 millió 920 ezer ember kapta meg itthon legalább a vakcina első adagját, és közülük már csaknem 690 ezren a második oltáson is túl vannak” – mondta az országos tiszti főorvos. Müller Cecília elmondta: az összes rendelkezésre álló oltóanyagot beadják, és

már azzal az orosz vakcinaszállítmánnyal is lehet oltani, amely március 12-én érkezett.

Kétszázötvenezer Szputnyik V első adag oltás is felhasználható. Amint emlékeznek, ez egy korábban beszállított adag, rendben találtuk, felhasználhatók – közölte.

A brit vírusmutáns továbbra is gyorsan terjed. Egy nap alatt 7263 új fertőzöttet azonosítottak, illetve a vírus miatt elhunyt 189 beteg. Csaknem 12 300 ember van kórházban, közülük 1479-en vannak lélegeztetőgépen.