Csontritkulás elleni szer kifejlesztéséért járt idén a Magyar Innovációs Nagydíj

 

A Richter Gedeon nyerte a 2020-as Magyar Innovációs Nagydíjat. A gyógyszergyártó egy különleges csontritkulás elleni szer kifejlesztéséért kapta az elismerést. Idén csaknem 70 pályázó közül választották ki a nyertes cégeket, a díjátadó viszont a járvány miatt elmarad – hangzott el az M1 Híradójában.


Folyamatos a kutatás a Richter gyáraiban. Ennek egyik eredményeként született meg Magyarországon és a világon elsőként egy új és innovatív készítmény, ami a csontritkulásra nyújthat megoldást. A vállalat a gyógyhatású szerrel és a piacra történő bevezetésével elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat is.

Hatvankilenc vállalkozás közül kapta meg a legjobbaknak járó elismerést, amit olyan Magyarországon bejegyzett cégek kaphatnak meg, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. A 23 fős bírálóbizottság több szempont alapján bírálta el a pályázatokat.

Legfőbb pont a innováció révén elért innovációs teljesítmény, tehát a gazdasági eredmény ez volt a legdöntőbb, természetesen szempont volt az újdonság, az újszerűség a társadalmi haszon” – fogalmazott Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

A Magyar Innovációs Nagydíj mellett hét innovációs, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítéltek.

A kormány elkötelezett a kutatás-fejlesztés és az innováció mellett, ugyanis a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet az egyik kulcsa.

„Azok a felmérések, amiket készítettünk azt mutatják, hogy nagyon jó befektetés az innováció, hiszen minden támogatott forint után a GDP-ben egy forint bevétel jelentkezik a vállalatok révén” – mondta Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár.

A kormány éppen ezért a tavalyi 145 milliárdos kutatási-fejlesztési keretösszegét megemelte, és csak hazai forrásból 182 milliárd forintra pályázhatnak a cégek idén.