Orbán Viktor: Az a kérdés, hogy milyen hosszan tetőzik majd a járvány

 

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.


A teljes interjú itt hallgatható vissza.

 

Tízezer szabad ágy van

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy milyen gyorsan csökkenek afertőzésszámok, meddig tart a járvány tetőzése. Ebben a pillanatban még a szakértők se tudják pontosan megmondani – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az operatív törzs péntek reggeli ülése után tájékoztatott a Kossuth Rádió műsorában.

A kormányfő hozzátette, hogy 275 ember ismét elhunyt a koronavírus miatt, de az orvosok hősiesen küzdenek, és van több mint 10 000 szabad ágy és elegendő a rendelkezésre álló lélegeztetőgép. A munkába önkénteseket és orvostanhallgatókat is bevonnak, de az ingázókhoz – akik külföldre járnak dolgozni – még nem nyúltak hozzá, de erre csak akkor kerül sor, ha erre mindenképpen szükség van.

Szabad nyarunk lesz

Orbán Viktor szerint az szinte biztos, hogy szabad nyarunk lesz, de ez az Európai Unió más országaira nem feltétlenül igaz.

A járvány legnehezebb heteit éljük. A brit mutáció meghatározóvá vált, és ez fertőzi egész Európát. Háromszor annyi embert képes megfertőzni – magyarázta. Kiemelte a fiatalokat is, akikre a mutánsvírus már szintén veszélyes. Ez egy elhúzódóbb, fájdalmasabb betegséget okoz a fiatalabbak számára, mint az előző.

Magyarország képes lenne többet oltani, de nincs elég vakcina. A csütörtök este véget ért EU-csúcson az volt látható, hogy amelyik ország nem intézkedett időben, hogy keleti vakcinája is legyen, és csak a Brüsszel által rendelt oltóanyagra támaszkodik, „nagyon mögöttünk van” – mondta.

Úgy látja, április–májusban tudnak a legtöbbet oltani.

Időt vesz igénybe a vakcinák ellenőrzése

A vakcinák beszerzését átadtuk Brüsszelnek, pedig mindenkinek maga kellett volna ezt intéznie. Ebben én is benne voltam, de az volt akkor a közbölcsesség, hogy együtt könnyebb.

Azt gondoltuk, hogy a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosított, és igazából az idő lett volna a fontos. Inkább drágább vakcina kéne, de időben – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben szólt, hogy baj lesz, ezért tárgyalni kezdtek Oroszországgal és Kínával. Akik csak most kezdik el a tárgyalásokat, azoknak be kell állniuk abba a sorba, amelyben Magyarország már jó helyen, elöl van – magyarázta.

A kormányfő közölte: 400 ezer vakcina van, amellyel oltanak, 1,8 millió embert oltottak már be, 594 ezren pedig már a második adagot is megkapták.

A beérkező vakcináknak egy ellenőrzésen is át kell menniük mielőtt, megkapják a háziorvosok. Nem tudjuk rögtön odaadni, ez sokszor időt vesz igénybe. Jelenleg is 250 ezer adag Szputnyik V vakcina vár feloldásra.

A boltok tovább tarthatnak nyitva

Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméter alapú rendszerre. Ennek lényege, hogy 10 négyzetméterenként egy-egy vevő tartózkodhat a boltban. Most úgy tűnik, hogy kilencig tarthatnak nyitva a boltok, és 22 óra lesz a kijárási tilalom kezdete – magyarázta.

Ragaszkodom ahhoz, hogy mielőtt a regisztrált 65 éven felüliek nincsenek beoltva, addig semmilyen újranyitásról nem lehet beszélni. Ha megkapták és elmúlt a közvetlen életveszély, akkor lehet az újraindításról beszélni. Jelenleg 71 százalékát már beoltottuk a regisztrált 65 éven felüliek közül.

​Pfizerrel és Modernával szabad oltani a kismamákat, kérem őket, hogy regisztráljanak.

Az iskolai dolgozókat és a pedagógusokat be kell oltani

Be kell oltanunk a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is mielőtt az iskolákat meg tudnánk nyitni. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-ig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák – magyarázta.

A magyar oltási kapacitás nagyon nagy. Az oltások heti oltási terv szerint alakulnak, a háziorvosaink becsületesen végzik a munkáikat. Persze, mindig van egy-egy kivétel, de az elsöprő többség lelkiismeretesen dolgozik.

Hatalmas adatbázissal dolgoznak a regisztráltakról

Sok mindent lehet hallani, de kellenek a biztos tájékoztatási pontok. „Bízzanak Müller Cecíliában és bennem is ”– emelte ki.
Folyamatosan zajlanak az adategyeztetések. Biztos előfordulnak hibák, de nem kerülhető el ilyen hatalmas adatbázis mellett, hogy ne csússzon be hiba – mondta a tegnap indított regisztráció ellenőrző oldallal kapcsolatban.

Védettségi kártyával látogatható rendezvények

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahol csak védettségi kártyával lehet majd menni. Minden európai uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon” – mondta a kormányfő.

Nem azért halnak meg az emberek, mert az orvosok nem foglalkoznak velük, hanem mert a vírus egyszerűen halálos – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.