×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A koronavírus áldozatai az sms-csalók célpontjai is

 

Az Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai elsősorban a gyári visszaállítást javasolják, de megoldást nyújtó applikációkat is tesztelnek jelenleg. A csomag érkezésére emlékeztető ál-sms-eket több mint ezren jelentették csak az intézetnek, de valójában jócskán magasabb számokról lehet szó.

Korábban már írtunk arról, hogy a rendőrség figyelmeztetett: csomagküldő szolgálatok sms-eivel támadnak a kiberbűnözők a rendelések számának megnövekedése miatt. Majd arról is, hogy mik kelthetnek gyanút bennünk az sms-sel kapcsolatban. Pénteken pedig Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy már több mint ezren jelentették csak a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, hogy áldozatául estek az adathalász sms-eknek, és mit tehetünk a pórul járás ellen.

Az üzenetekben két napja csomag megérkezésére hivatkozva küldenek vírusos linket egyre több embernek.
Most már teljes bizonyosságot nyert, hogy ez az úgynevezett FluBot Malware-nek az egyik variánsa, amely főként pénzügyi szolgáltatások és banki adatok megszerzésére specializálódott” – mondta a szakértő.
Bár a legjobb, ha rá se kattintunk az sms-re kapott linkre, a sajtóreferens kiemelte, hogy ez önmagában még nem akkora probléma. A link egy weboldalra visz, ami az ismert csomagküldő szolgálatok weboldára hasonlít. Itt arra akarják rávenni az embert, hogy töltsön le egy applikációt vagy nyisson meg ezen a weboldalon egy linket.
Ezek lesznek már azok a dolgok, amelyeket semmiképpen sem lehet megtenni. Tehát ne töltsük le az applikációt, ne futtassuk ezt a szoftvert a telefonunkon, ne telepítsük fel rá, mert így fog tud bejutni a káros kód a készülékünkre” – mondta Bor Olivér.
A trójai vírus majdnem minden szolgáltatáshoz hozzá tud férni: SMS, MMS, küldés, fogadás, írás, Bluetooth, NFC. Ha ezekhez hozzáfér, tovább tudja küldeni az sms-t ismeretleneknek, illetve a névjegyzékünkben szereplőknek, amiről nem is fogunk tudni, mert az elküldött üzenetek közt nem fog szerepelni. Képes hozzáférni a banki adatainkhoz, leutánozni a fizetésre sokat használt weboldalakat vagy applikációkat.
A pontos esetszámot nem lehet tudni, csak a bejelentések számát. Az Interpol is nyomozást indított az esettel kapcsolatban, de csak a Kibervédelemhez ezer bejelentés érkezett, és hatalmas mennyiségben jelezték a rendőrség felé is a csalást, rengeteg érintett lehet.
Mindenképp azonnali gyári visszaállítást javasolnak (mint minden sms csalás esetében), ha már letöltötték a vírust, a törlés nem nyújt biztos megoldást. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai jelenleg is tesztelnek olyan applikációkat, amelyek talán megoldást jelenthetnek a vírus eltávolítására.

A teljes felvételt itt hallgathatja meg.
A címlapfotó illusztráció.