×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Trócsányi: A néppárt egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez

 

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására – jelentette ki Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent Válaszúton a Fidesz és az EPP című írásában kedden.

Trócsányi László közölte, az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép. Szerinte ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

Az elmúlt évtized során az EPP fősodorja egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket. Az EPP figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások azt eredményezik, hogy a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését – hangsúlyozta.

Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen

– fogalmazott.

Ezzel összefüggésben kijelentette: mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel.

Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal – írta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

míg Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává vált a jogállamiságnak nevezett elvont ideológiai értékek miatt.

Ha az EPP nem gondolja újra európai politikai szerepvállalását, hamarosan teljesen beolvad a baloldalba. A Fidesznek azonban fel kell élesztenie a kereszténydemokrata hagyományt, és ennek megfelelően kell újraszerveznie az európai politikát – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti (EP-)képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A Fidesz március 18-án döntött amellett, hogy elhagyja a pártcsaládot.

Trócsányi László elmondása szerint a Fidesz tizenkét képviselője azért döntött úgy, hogy kilép az Európai Néppártból, mert működési szabályzatának módosításait a demokratikus normáktól való jelentős eltérésként értékelték, valamint úgy gondolták, a jelenlegi járványhelyzetben a róluk szóló vita és szavazás rosszul időzített és helytelen volt.

A címlapfotó illusztráció.