Meteorológiai világnap: az óceánok mint az éghajlat fő mozgatórugói

 

A világnap kampánya 2021-ben a világ időjárásának és éghajlatának fő mozgatórugóival, a Föld felszínének mintegy 70 százalékát lefedő óceánokkal foglalkozik. Magyarországon e nap alkalmával adják át az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Schenzl Guidó-díjakat és a Pro Meteorológia emlékplakettet is.

A meteorológiai világnap megtartásáról 1960-ban határoztak annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMO alapokmánya.

A nemzetközi szervezet tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatás megszervezése tartozik, globális észlelő hálózata az Időjárási Világszolgálat.


Magyarországon e nap alkalmával adják át az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Schenzl Guidó-díjakat és a Pro Meteorológia emlékplakettet. Idén a világnap kampánya a világ időjárásának és éghajlatának fő mozgatórugóival, a Föld felszínének mintegy 70 százalékát lefedő óceánokkal foglalkozik.

A világkereskedelem 90 százalékát óceánokon bonyolítják

Az éghajlatváltozást alapjaiban befolyásolják az óceánok, és a világkereskedelem több, mint 90 százalékát is ezeken a vizeken bonyolítják, valamint a part mellett élők – azaz az emberiség több, mint 40 százalékának – megélhetését is biztosítják – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok, valamint kutatók ezrei rendszeresen végzik az óceánok állapotának és változásainak monitorozását, modellezve a légkörre gyakorolt hatásukat.

Ezek segítségével tengeri és óceáni szolgáltatások széles skáláját hozzák létre, melyek támogatják a part menti tevékenységeket, valamint az élet védelmét a tengereken. Napjainkban a klímaváltozás egyre inkább érzékelhető hatásai az óceán megfigyelését, a kutatásokat, valamint az ezekre épülő tájékoztatást és szolgáltatásokat mind inkább nélkülözhetetlenné teszik.

A fenntartható fejlődés alappilére

A meteorológiai világnap témája – Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás – jól tükrözi a WMO azon törekvését, hogy a földi rendszeren belül az óceánokat összekösse az éghajlat és az időjárás változásaival. Egyúttal jelzi az ENSZ Óceáni tudományok a fenntarthatóságért évtized program (2021–2030) kezdetét is.

Az ENSZ célkitűzése az előttünk álló évtizedben, hogy innovatív és szemléletformáló új ötletekre alapozva, élénkítse az óceáni tudományokat, melyek a fenntartható fejlődésre vonatkozó információk alappilléreivé válhatnak.

A Meteorológiai Világszervezet, mint az ENSZ éghajlati, időjárási és vízügyi szakintézménye, elkötelezett amellett, hogy az óceánok, valamint Földünk éghajlata és időjárása közötti bonyolult összefüggéseket feltérképezze.

Ez segít jobban megérteni a minket körülvevő világot,

különös tekintettel a klímaváltozás hatásaira, és támogatja a WMO tagállamainak felkészültségét az élet- és vagyonvédelemben – csökkentve a természeti katasztrófák bekövetkezésének kockázatát, és biztosítva a gazdaságok működését.

A díjazottak

A hagyományos, a meteorológiai világnapon rendezett ünnepség – koronavírus-fertőzés okozta helyzetben – elmaradt, de a kiváló munkatársak elismerése nem maradt el – teszi hozzá az Országos Metetorológiai Szolgálat.

A meteorológiai világnap alkalmából a szakma kiválóságai idén is Schenzl Guidó-díjat, Pro Meteorológia emlékplakettet, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Innováció a Meteorológiáért Díjat, az Év MET-ÉSZ észlelője címet, illetve legkiválóbb társadalmi észlelőink elismerő oklevelet kaptak – közölték.

Schenzl Guidó-díjban részesült

Ács Ferenc, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott docense a légkörfizika, a talaj-felszín-légkör rendszer folyamatainak modellezése, továbbá a humán biometeorológia területén kifejtett lelkiismeretes és elhivatott oktatási és tehetséggondozási munkájáért, kiemelkedő kutatási tevékenységéért, életműve elismeréseként.

Németh Lajos nyugalmazott meteorológus az időjárás előrejelzésében, a meteorológia népszerűsítésében és a tudományos ismeretterjesztésben végzett aktív, példaértékű tevékenységéért, sok évtizedes elhivatott munkájáért.

A Pro Meteorológia emlékplakett díjazottjai

Baranka Györgyi meteorológus kiemelkedő pályázati koordinációs tevékenységéért, valamint több évtizedes lelkiismeretes, kitartó munkájáért érdemelte ki az elismerést.

Horváthné Zsikla Ágota meteorológust a tavi viharjelzéshez kapcsolódó szolgálati feladatok magas színvonalú, lelkiismeretes végrehajtásáért, kiemelkedő verifikációs tevékenységéért díjazták.

Gili Balázs villamosmérnök a meteorológiai megfigyelőhálózat működtetésében, fejlesztésében végzett precíz és elkötelezett munkáját ismerték el a díjjal.

Kerekes András meteorológus főtiszt a repülésmeteorológia területén több mint húsz éven át végzett lelkiismeretes, felelősségteljes munkája elismeréseként, kiemelkedő színvonalú vezetői tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült

Kovácsné Izsák Beatrix matematika–fizika szakos tanár, meteorológus Az éghajlati adatok homogenizációs és interpolációs módszertanának továbbfejlesztéséért, a Meteorológiai adatbázisban végzett kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.

Csirmaz Kálmán meteorológus A jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásában végzett kulcsfontosságú munkájáért, kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.

Hercsényi László informatikai fejlesztő az Országos Meteorológiai Szolgálat informatikai alkalmazásainak, valamint meteorológiai adatbázisának fejlesztésében közel két évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájáért.

Mikó Róbert meteorológus, programozó matematikus az Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztálya szoftverrendszerének kialakításában végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Varga Géza János nyugalmazott észlelő az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjeként végzett több évtizedes példaértékű, lelkiismeretes tevékenységéért nyugállományba vonulása alkalmából.

Innováció a meteorológiáért díjjal

Baár Péter meteorológus munkáját ismerték el, a jégeső-előrejelzés verifikációs módszertanának kidolgozásában és fejlesztésében nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményéért.