Egyházi kitüntetést kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Jeruzsálemi Szent Kereszt Rend nagykeresztjét vehették át Homszban március 14-én. Az elismerést a szíriai háború alatt végzett segélymunkájukért kapták.

Jean-Abdo Arbach melkita éresek adta át a kitüntetést Győri-Dani Lajosnak, az MMSZ ügyvezető alelnökének (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Jean-Abdo Arbach, Homsz melkita érseke, a szíriai karitász elnöke tüntette ki a magyar szakembereket a Jeruzsálemi Szent Kereszt Rend nagykeresztjével. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ügyvezető alelnöke és Solymári Dániel, a szervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője vette át az elismerést. Az átadás szentmise alkalmával, a magyarok nemzeti ünnepéhez kapcsolódva március 15. előestéjén, vasárnap történt.


Másnap, március 15-én pedig, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka damaszkuszi hivatalában fogadta Győri-Dani Lajost és Solymári Dánielt, hogy személyesen is kifejezze köszönetét. Ezután együtt imádkoztak a melkita székesegyházban.

2011-ben tört ki az arab tavasz. A szervezet humanitárius és nemzetközi fejlesztési programokat valósított meg Libanonban, Szíriában és Jordániában a háborús események alatt. De a magyar máltaiak már közel húsz éve, a kilencvenes évek vége óta dolgoznak a Közel-Keleten, a kereszténység bölcsőjében, rengeteg humanitárius segélyprogramot szerveztek itt.

Hiánypótló munkát végeztek és végeznek menekülttáborokban, iskolákban, háború sújtotta kórházakban, szociális intézményekben, egyházi közösségekben. Szíriában egyetlen magyar szervezetként voltak jelen a háború utáni helyreállításban 2015-ben. Új kórházat építettek Kelet-Aleppóban, mozgó orvosi rendelővel segítették az Aleppó körüli falvakat.

Erősítették a keresztény közösségeket, illetve gyógyszerekkel támogatták az aleppói és homszi szervezeteket. Jelenleg kétszáz lakás újraépítését végzik Homszban, hogy a hazatérni vágyókat segítsék.

Címlapfotó: Solymári Dániel, az MMSZ nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Jean-Abdo Arbach melkita érsek és Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke (Fotó: MMSZ)