×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csőstül jönnek a bajok Brüsszelben

 

Vakcinaútlevéllel kapcsolatos viták mellett az oltóanyag beszerzések visszásságai valamint az AstraZeneca körüli bizonytalanságok határoztak meg az elmúlt hét európai politikáját – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idők műsorában.

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó jogalkotási javaslat bemutatásakor Ursula von der Leyen elmondta, előterjesztésük a megkülönböztetéstől való mentesség és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapul.

A közmédia brüsszeli tudósítója a digitális zöld tanúsítvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottság lépéskényszerben van. Főleg a déli államok és a turisztikai ágazat erőltetik a szabad mozgást is biztosító vakcinaútlevelet, míg Franciaország és Németország nem áll teljes mellszélességgel a javaslat miatt, mert diszkriminációnak tartja.

Az EU-ban az alacsony az átoltottság, sokan pedig egészségügyi okok miatt nem kaphattak oltást.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a fiatalokkal, vagy azokra, akikre még nem került sor. De még számos kérdés tisztázatlan, így az is, hogy akik megkapták a vakcinát, azok fertőzhetnek-e.

Exportkorlátozás?

Az Európai Bizottság elnöke felvetette, hogy az EU korlátozhatja a kontinensen gyártott vakcina-szállítmányok exportját.

Februártól különleges exportengedélyre van szükség az EU területén gyártott oltóanyagok kivitelére, de ez tovább szigorodhat.

Február eleje óta 41 millió adag vakcinát exportáltak az Európai Unió területéről, ezen belül is 10 millió adagot az Egyesült Királyságba, miközben onnan egyetlen adag sem érkezett.

„Életünk, szabadságunk és a gazdaság függ az oltástól" – mondta Ursula von der Leyen beszédében, hangsúlyozva, hogy minden lehetőség az asztalon van. Ezzel pedig arra utalt hogy akár exportkorlátozást is bevezethet az EU a területén gyártott szerekre. Az arányosság elve pedig azt jelentené, hogy korlátozhatják a vakcinaexportot azokba az országokba, ahol a beoltottság jobb, mint az EU-ban.

Akadozó szállítmányok

Az első negyedévben az Európai Unió 100 millió adag Pfizer/BionTech és Moderna vakcinát rendelt, amelyek várhatóan meg is érkezne. Ezzel szemben az AstraZenca szeréből 90 millió helyett csak 30 millió érkezik meg.

A második negyedévben felpörögnek a szállítmányok. Összesen 300 millió dózis érkezhet, de a brit-svéd gyártó a korábban vállalt 180 millió helyett csak 70 milliót teljesít. Új szállítóként belép az amerikai Johnson & Johson 55 millió dózissal, de az első szállítmányok csak április közepén indulhatnak meg.

 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!