Fontos dolgot kér az emberektől Orbán Viktor

 

Az interneten terjedő álhírek káros hatásaira hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki mindenkit arra kér: „ne üljön föl fake newsnak, álhírnek, mindenfajta világmegváltó vagy világ-összeesküvést magyarázó elméletnek”.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy véli, ha „az ember kinyitja az internetet vagy rácsatlakozik, meg egyáltalán belehallgat a járványról szóló közbeszédbe, akkor egy fölbolydult méhkas közepén érezheti magát”.

Ilyen zavaros, egymásnak ellentmondó hírt még semmilyen ügyben nem tapasztaltam korábban” – tette hozzá a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hangsúlyozva, hogy „még a migráció sem érte el ezt a szintet”.


A kormányfő mindenkit arra kér, hogy

„ne üljön föl fake newsnak, álhírnek, mindenfajta világmegváltó vagy világ-összeesküvést magyarázó elméletnek”.

Mindezt Orbán Viktor arra a felvetésre mondta, mi szerint ellenzéki polgármesterek a fővárosban is és vidéken is fölajánlották a kormánynak, hogy oltópontokat alakítanak ki, hogy ezzel segítsék az oltást, és „nagyképűségnek tartják azt, hogy a kormány nem veszi igénybe ezt a segítséget”.

A kormányfő ezt az álhírt rögtön cáfolta.

„A valóságos helyzet az, hogy Magyarországon sok ezer oltóponton adunk be oltásokat. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából. Ha majd sok vakcinánk lesz, akkor előállhat olyan helyzet, hogy kevesebb az oltópontunk, de erre van tervünk, hogy hogyan fogunk újabb több ezer oltópontot megnyitni” – magyarázta a miniszterelnök,

Hozzátette: arra kérte a kormányhivatalt, hogy amelyik háziorvos úgy gondolja, hogy az ő rendelőintézete nem alkalmas arra, hogy ott oltson, oda menjenek ki és kérdezzék meg, hogy miben tudnak segíteni, hogy mindez megváltozzon.

Eközben Budapest Kormányhivatala azt közölte, hogy számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez.

Nemrég a Demokratikus Koalíció terjesztett álhírt a vakcinákkal kapcsolatban, miszerint nem oltanak elég gyorsan, hanem „raktárakban tárolják” a vakcinákat.

A kormánypártok szerint ez álhír.

A koronavírus-járvány tavaly március 4-én jelent meg hazánkban, ez idő alatt megszámlálhatatlanul sok valótlanság, álhír és hazugság hangzott el. Az ilyen kijelentések nemcsak aláássák az emberek bizalmát, hanem a kormányzati intézkedések hatékonyságát is csökkentik, aminek eredménye, hogy hosszabbra tolódik a járványidőszak – írtuk egy korábbi cikkünkben.

A címlapfotó illusztráció.