Kádárral együtt bennünk is meghalt valami – A hirado.hu dokumentumsorozatának második része a Kádár–Aczél-rendszer kultúrpolitikájáról

 

Aczél György történetének és szerepének megismerése szükségszerű, ha meg akarjuk érteni a magyar félmúlt mechanizmusait. A kádári arisztokrácia és Richelieu bíborosának szellemisége harminc évvel a rendszerváltozás után is tovább burjánzik a szocializmus építményének omladékain – a hatalomgyakorlás legfontosabb terepén: a kultúra territóriumában.

Aczél György öröksége egy mesterséges védvonal, amelyben a „három T” harci filozófiája teszi ma bevehetetlen erőddé a jobboldal számára a magyar kultúrát. A jobboldal kívül találta magát mindabból, ami „magyar”. Ebből a kiűzetésből pedig napjaink „kultúrkampfja” következik, amelyben a kultúra háborús övezet, no-go zóna. Dokumentumfilm-sorozatunk második, A rabul ejtett értelem című részében Aczél György unokája, Békés Bence folytatja emlékei felidézését a nagyhatalmú kultúrpolitikus alakjáról.

A Mikrofilm kamerája előtt Farkas Attila Márton kultúrantropológus is kifejti gondolatait a kádári korról és annak internacionalista, ám helyben kísértő szelleméről, az értelmiség megrontását, kihasználását és cinkossá tételét övező eszmefuttatáshoz pedig a posztkommunista hálózat kutatója, Mező Gábor újsáíró asszisztál: a kollaborált alkotók emberlenyomatainak – köztük a tragikus sorsú Tar Sándor író és a sikerekben megdicsőült Szabó István filmrendező – ügynökszerepén keresztül forgatjuk fel a létező lángosszocializmus mélyrétegeit.

 

A hirado.hu dokumentumsorozatának első részét ide kattintva tudja megtekinteni.