Félmillióval kevesebb ember jutott volna oltáshoz, ha nem rendel a kormány keleti vakcinát

 

Miközben tombol a járvány harmadik hulláma, több pozitív hír is érkezett a vakcinákkal kapcsolatban: a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte 450 ezer adag kínai és 280 ezer adag orosz oltóanyag vizsgálatát. Ezek mellett érkezett az országba újabb 120 ezer Pfizer vakcina, így a következő napokban még nagyobb lépésekkel haladhat az oltási kampány. Kedd reggelig 1 347 073-an kapták meg legalább az első dózist – hangzott el az M1 Híradójában.


A hosszú hétvége alatt is folyamatos volt a vakcinák beadása, így tovább emelkedett a koronavírus ellen beoltottak száma Magyaroszágon: a legfrissebb adatok szerint 1 347 073 a beoltottak száma, ebből 399 505-en kapták meg a második oltást is.


Az elmúlt csaknem egy hét alatt mintegy 240 ezerrel nőtt azok száma, akik kaptak a hazánkban engedélyezett ötféle oltóanyag valamelyikéből. Ezzel a magyar oltási program lakosságarányosan továbbra is előkelő helyen van Európában. Az unióból kilépett, így nem a brüsszeli vakcina beszerzésből gazdálkodó Egyesült Királyság vezet, 36 százalékos átoltottsággal.

Szinte fej fej mellett áll az unió éllovasa, Málta és a csatlakozásra váró Szerbia, amely hazánkhoz hasonlóan bízott a keleti vakcinákban. Magyarországon már majdnem eléri az átoltottság a 14 százalékot, amivel a második helyen áll az uniós ranglistán, olyan gazdag nyugati országokat megelőzve mint Németország, Hollandia vagy Belgium.

Hazánkban száz emberből hattal többen kaptak oltást, mint az unióban átlagosan.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth Rádióban és kedden a parlamentben is arról beszélt: ha nem rendelnek keleti vakcinákat, akkor ötszázezerrel kevesebben jutottak volna eddig oltáshoz itthon. Eszerint, ha csak az uniós beszerzés van, akkor most nagyjából 847 ezer ember lenne beoltva. Ezzel az átoltottsággal pedig csak az uniós átlag közelében lenne Magyarország.

Annyival több szerb és magyar ember életét tudtuk megvédeni, mint amennyi keleti vakcinát megvásároltunk, és amennyi oltást már beadtunk Szerbiában, illetve Magyarországon” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban, ahol szerb kollégájával tárgyalt. Szijjártó Péter hozzátette, hogy az emberek életét a vakcinákkal lehet megmenteni, ami Szerbiában és Magyarországon sem politikai kérdés.

„Egyik kormány sem volt hajlandó ideológiai kérdéssé tenni a vakcina ügyét. Mindkét ország megbízott a saját nemzeti szakértőiben, és nem fogadtuk el azt, hogy valaki valahol távol jobban ért egy bizonyos kérdéshez, mint a mi nemzeti szakértőink. Mind a szerb, mind a magyar kormány a józan eszére hallgatott, és egyetlen egy célt tűztünk ki magunk elé, hogy megvédjük a saját polgáraink életét és egészségét” – fejtette ki a külügyminiszter.

Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb bekapcsolunk az oltásba – mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: az oltási munkacsoport azért módosított a stratégián, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.

„Minden nap számít. Minél előbb megkapja valaki az oltóanyagot, annál előbb kezd a szervezetében ellenanyag termelődni, és ezért nagyon fontos hogy az összes vakcinamennyiséget, amit csak be tudunk szerezni, minél előbb eloltsuk” – jelentette ki.

A héten érkezik még vakcinaszállítmány nyugatról és keletről is. Az elhibázott brüsszeli beszerzés miatt azonban az AstraZeneca oltóanyagából csökkentett mennyiség érkezik – jelezte az országos tiszti főorvos, majd hozzátette: ugyanakkor a vártnál korábban, már holnap jön 100 ezer Sinopharm vakcina, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai oltóanyag vizsgálatát, így mostantól azokat is fel lehet használni.

A címlapfotó illusztráció.