A gyermek tulajdonában lévő ingatlanra is kérhető otthonfelújítási támogatás

 

Újabb kérdésekre válaszolt Novák Katalin az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a közösségi oldalán. A családokért felelős tárca nélküli miniszter egyebek mellett elmondta, gyermek tulajdonában lévő ingatlanra is kérhető támogatás.

Hogyha a szülőknek egyáltalán nincs bejegyzett tulajdonjoga, hanem a gyermekeknek van összesen száz százalékuk a felújítani szándékozott ingatlanon, akkor igénybe tudják-e venni a támogatást? Igen, feltéve, hogy kiskorú gyermekekről van szó, hiszen az az előírás, hogy a kiskorú gyermekeknek és a szülőknek összesen legalább ötvenszázalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Új kémény, illetve kerítés építésekor a régi bontási költségei és a hulladék elszállítása is elszámolható, valamint a támogatás a beépített konyhai gépekre is jár. Hozzátette: az államkincstár 180 napig ellenőrizheti az összeg felhasználását.

A kincstár 180 napig indíthat utólagos ellenőrzést, mi történik abban az esetben, ha ez idő alatt eladják az ingatlant, ilyenkor ők jogosulatlan igénybe vevőnek számítanak-e? Nem, tehát ez már onnantól nem rajtuk múlik. 180 napig van lehetőség arra, hogy a kincstár ellenőrzést indítson, ezt a kormányhivatalok végzik egyébként, és ilyenkor, hogyha ők korábban eladják ezt az ingatlant, akkor természetesen őket ezért nem fogja semmilyen retorzió érni.

A címlapfotó illusztráció.