×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olvasóink több mint fele csak akkor engedné közzétenni a fedélzeti kamerákkal készült felvételeket, ha egyértelmű bűncselekmény történik

 

A hirado.hu olvasóit ezúttal arról kérdeztük, hogy mi a véleményük az egyre jobban elterjedő fedélzeti kamerákkal készült videófelvételekről?

Magyarországon is divatba jött az autókba szerelt fedélzeti kamera használata, a kérdés jogosan merül fel.

A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal az autós fedélzeti kamerákkal készült videofelvételekről kérdeztük olvasóinkat

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) állásfoglalása szerint nincs olyan hatályos jogszabály, amely kifejezetten megengedné vagy megtiltaná a kamera elhelyezését a járművekben. Azonban, csak abban az esetben indokolt kiemelkedően jó minőségű felvételek készítése, ha az autós a felszerelt fedélzeti kamerával művészeti célokkal készít videót, de ebben az esetben sem engedélyezett mások személyes adatainak nyilvánosságra hozatala.

Fontos tehát, hogy a NAIH állásfoglalása szerint ha valaki akár nevelő célzattal, akár szórakoztatásból feltölt egy ilyen típusú videót valamelyik videómegosztó portálra, ki kell takarnia a rendszámot, ha viszont ezt nem teszi meg, kérnie kell az érintett hozzájárulását.

A válaszadók több mint a fele – 55 százaléka – azt mondja, csak akkor lehessen közzétenni, ha egyértelmű szabályszegés/ bűncselekmény történik. Olvasóink 31 százaléka szerint legyen szabadon hozzáférhető, mivel közterületen készül. A szavazók kevesebb mint ötöde szerint személyiségi jogokat sért az engedély nélküli megosztás, ezért tiltani kell.

A képet megtekintheti itt.