Már három hét után plazmadonor lehet a felgyógyultakból

 

A harmadik hullámban egyre több a koronavírus fertőzött, a gyógyultak közül azonban egyre kevesebben iratkoznak fel plazmaadásra, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) mindenkit, aki legalább három hete meggyógyult arra kér, hogy jelentkezzen plazmadonornak – mondta a szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szombaton az M1-en.

Nagy Sándor hozzátette: a véradók számának növelése is fontos a következő időszakban, aki védőoltást kapott, akár már másnap, és a betegségen átesettek, három héttel a gyógyulás után jelentkezhetnek.

Mint mondta, a véradásoknak nincs egészségügyi kockázata, a járványügyi előírások betartására minden alkalommal figyelnek. A járvány alatt eddig folyamatosan sikerült elég véradót toborozni, de a hétfőtől hatályba lépő korlátozások felvetnek kérdéseket, ennek ellenére az OVSZ bízik abban, hogy a véradók számában nem lesz csökkenés – fogalmazott.


Elmondta: tavaly a mostanihoz hasonló, szigorított korlátozások alatt azt tapasztalták, hogy

ahol nem maradt el a véradás, ott az átlagnál többen jelentkeztek.

A felsőoktatási intézményekben már az elmúlt időben sem tudott véradásokat szervezni az OVSZ, és a mostani korlátozás miatt azok a munkahelyek is kiesnek, amelyek otthoni munkavégzésre térnek át hétfőtől, így az OVSZ leginkább intézeti véradásokat szervez a következő időszakban – tudatta a főigazgató-helyettes.

Az OVSZ bízik abban, hogy a mostani nagyon szigorú korlátozás rövid lesz, talán nem is több mint két hét, és ezt mindenképpen át tudják vészelni vérkészletek szempontjából – mondta Nagy Sándor.

A címlapfotó illusztráció.