A dühös kisfiú és az államférfi – Hiteltelen a baloldali szerepleosztás

 

Úgy tűnik, megváltozott a divat: nem kutyával, macskával fotózkodnak az ellenzéki politikusok. Vajon mi lehet annak az oka, hogy Jakab Péter például parizerrel vagy paprikás krumplival fotózza le magát és ezt teszi fel a közösségi oldalakra? – erről kérdezték Lánczi Tamás politológust a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lánczi Tamás elmondta: Látható cunamiként söpört végig a baloldali politikus között, hogy  ilyen „plebejus környezetben” próbálják meg lefotózni magukat. Ennek a hitelessége megkérdőjelezhető. Úgy próbálták beállítani magukat ezek a politikusok, mintha szegények lennének, holott lehet tudni, hogy a képviselői bérek eléggé tisztességesek, kétmillió forint környékén mozognak.

A párizsival alapvetően nincs baj, sem a kiflivel vagy a Piros Arannyal. Azonban amikor egy politikus kitesz egy ilyen képet, annak üzenete van, az egy szimbólum, amivel azt próbálja sugallni, hogy neki ennyi van, többre nem futja, ő szegény, magyarán együttérez azokkal az emberekkel, akik esetleg nem olyan tehetősek.

Ez önmagában nem lenne probléma, ha nem lenne hazugság

– szögezte le Lánczi Tamás.

Hogyha például Jakab Péter valóban szegénységben élne, nem sofőrrel járna és nem lenne milliós fizetése, akár azt is mondhatnánk, hogy ő valóban hitelesen játssza el ezt a szerepet, de így ez csak egy szerep és erősen megkérdőjelezhető.

A szerepek leosztása megtörtént a gyurcsányi összeborulásban

Ez egy olcsó népszerűségszerzés. Az látható, hogy Jakab Péter ebben a baloldali összeborulásban azt a szerepet kapta, hogy az embereket hergelje, ő legyen az, aki dühös, ő az, aki nagyon keményen szembemegy a kormánnyal.

Jakab ezt a dühös kisember szerepet játssza, az emelkedett államférfiúi szerepet pedig átengedi a főnökének, Gyurcsány Ferencnek.

Szabó Tímea is erre a vonatra igyekszik felkapaszkodni, de ezzel csak azt érik el, hogy olyanok próbálják eljátszani a nép gyermekét, akik Budán laknak és sofőrrel járnak. Ez álságos – fejtette ki a politológus.

Nem hiteles a panaszkodás, miközben milliós jutalmakat osztogatnak a sajátjaiknak

Láthatjuk, hogy bizonyos baloldali kerületek és a főváros is drága plakátkampányba kezdett. Lehet ilyennel élni, csak ezek után hiteltelen arra panaszkodni, hogy nincs pénzük.

A főváros esetében még az is megtörtént, hogy Karácsony Gergely elmondta, semmire sincs pénz, közben milliós jutalmakat osztogatott a tanácsadóinak, akikből nem kevés van, több mint negyven. Ezek olyan visszásságok, amelyek aláássák a hitelességet.

Lánczi Tamás rávilágított arra is, hogy, a panaszkodás nem szól másról,

minthogy Karácsony országos politikai babérokra tör, így minden kormánnyal való konfliktus úgy kell neki, mint egy falat kenyér.

Minden olyan terület, ahol a jelenlegi kormányzattal konfrontálódni tud, az neki fontos, így tudja építeni az országos politikai karrierjét.

Ezek a konfliktusok ugyanakkor mind koptatnak. A saját települése érdekében kellene konfrontálódnia a kormánnyal egy városvezetőnek. Ezeknek a politikusoknak azonban jól láthatóan másfajta szerepfelfogása van, ugyanakkor közép és hosszútávon a saját szavazókiat is erodálhatja, ha milliókat osztogatnak, miközben azt mondják, hogy nincs pénz.

Gyurcsány az önkormányzatokra is nyomást gyakorol

A Czeglédy-ügy egy fontos kérdés. Egy olyan elítélt bűnözőről van szó, aki most is bujkál a jogi felelősségre vonás elől egy adócsalási ügyben, elmaradhatatlan tartozéka szinte minden baloldali városvezetésnek. Igen jelentős összegekhez jut ezekről a helyekről.

Azt lehet tudni róla, hogy ő Gyurcsány jobbkeze és sokan a DK pénztárnokaként tekintenek rá. Ezért felmerül a kérdés, hogy miért foglalkoztatják őt, hacsak nem azért, mert Gyurcsány Ferenc diktál a baloldalon és nem hagy választási lehetőséget a baloldali önkormányzatoknak – fogalmazott Lánczi Tamás.


A teljes adás itt hallgatható vissza.