×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentős szigorításokat rendelt el a kormány

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Az elhunytak száma 130 körül alakult és folyamatosan növekvő tendenciát. A vírus terjedése nő, és a reprodukciós ráta a legmagasabb Európában. A napi új fertőzések száma az elmúlt három napban: 2764., 4211 majd 6278 volt, míg lélegeztetőgépen 581-en, 622-en és 639-en voltak ezeken a napokon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány szigorításokat vezessen be, mivel enélkül tovább emelkedne a fertőzések száma és nyitás is későbbre tolódna. Csak a kontaktok csökkentése vezethet eredményre.

A szerdai és csütörtöki ülésen a kormány a szakértőket meghallgatta és úgy döntött, hogy az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárja. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki. Az üzleteket hétfőtől március 8-22-ig bezárják,

kivételt képeznek ez alól az élelmiszerboltok,  patikák, drogériák és benzinkutak – jelentette be Gulyás Gergely.

 

Minden szolgáltatás szünetelni fog március 8-22 között. A konditermeket bezárják, és az igazolt sportolók meccseit is zárt kapuk mögött tartják. Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést.

A kormány arra kér mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.  Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk – fogalmazott.

A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és

ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22-e után kerülhet sor.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

Nincs egységes szabályozás a vakcinaigazolványokról, európai szinten még nincs erről döntés. A német álláspont, hogy a nemzeti hatáskörben kiállított okmányokat mindenhol el kell fogadni.