Jelentős szigorításokat rendelt el a kormány

 

Az iskolákat március 7-től egy hónapra, míg a nem létfontosságú üzleteket március 8. és 22. között bezárják a romló járványügyi adatok miatt – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Ezúttal rendhagyó helyszínen, a Karmelita kolostorban tartották a csütörtöki kormányinfót. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés szünetében adott tájékoztatást a kormány kétnapos ülésén meghozott döntésekről.


Az elhunytak száma az elmúlt három napban 130 körül alakult, míg a napi új fertőzések száma folyamatosan emelkedett. Kedden 2764, szerdán 4211, szerdán pedig 6278 új esetet regisztráltak. Lélegeztetőgépre 581, 622 és 639 beteg szorult ezekben a napokban – közölte

Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése nő, és a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában. Hozzátette, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány szigorításokat vezessen be, mivel enélkül tovább emelkedne a fertőzések száma és nyitás is későbbre tolódna. Csak a személyes kapcsolatok csökkentése vezethet eredményre.

Bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket Magyarországon

A szerdai és csütörtöki ülésen a kormány a szakértőket meghallgatta és úgy döntött, hogy

az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárja. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki. A nem létfontosságú üzleteket pedig március 8-tól 22-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és a benzinkutak továbbra is nyitva lesznek

– jelentette be Gulyás Gergely.

Minden szolgáltatás szünetelni fog március 8–22. között, kivéve a magánegészségügyet.

A konditermeket bezárják, és az igazolt sportolók meccseit is zárt kapuk mögött tartják meg. Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező  lesz szabadtéren a maszkhasználat mindenhol, és szigorodik a határátlépés.

A kormány mindenkitől azt kéri, hogy tartsák be a szabályokat. Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk – fogalmazott.

A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és

ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22. után kerülhet sor.

A bejelentett korlátozások időtartamára a bértámogatást és adókedvezményeket minden most bezáró szektorra kiterjesztik – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Még nincs döntés a vakcinaigazolványról

A vakcinaigazolványokról elmondta, hogy erről még nem született uniós döntés, de a német álláspontot a magyar kormány is támogatja, miszerint a nemzeti hatáskörben kiállított okmányokat mindenhol el kell fogadni – mondta.

Önmagában is mutatja egy párt éretlenségét, hogy a járvány idején ehhez hasonló bürokratikus szabályokkal foglalkoznak – így értékelte a Fidesz kilépését az Európai Néppárt frakcióból Gulyás Gergely.

A Fidesz úgy látja, hogy a néppárt azt az utat választotta, hogy a baloldali erőkkel működik együtt, és nem hagy teret a hagyományos értékekkel bíró pártoknak, mint a Fidesz.