Ezeket a szigorításokat vezeti be a kormány hétfőtől

 

A járvány harmadik hullámának erősödésére reagálva a kormány úgy döntött, hogy az óvodákat és az iskolákat március 8-tól egy hónapra, míg az üzleteket két hétre, március 22-ig bezárja. A boltbezárások alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.


Sajnos rohamosan nőnek az esetszámok, az aktív fertőzöttek száma néhány nap alatt nyolcvanezerről százezer fölé emelkedett. 6278 az új napi fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 476-ra emelkedett – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.


Hozzátette, nemcsak a járványügyi adatok abszolút számai magasak, hanem a tendenciájuk is egyre emelkedik. Éppen ezért

elkerülhetetlen volt a korlátozó intézkedések bevezetése,

amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentett.

Az elmúlt napokban rendkívül leterhelté váltak az egészségügyi intézmények, annak köszönhetően, hogy a brit vírusmutáns nemcsak gyorsabban terjed, hanem súlyosabb tüneteket is okoz a megfertőződötteknél, így többen szorulnak kórházi ellátásra, többen fordulnak háziorvosukhoz – hangsúlyozta.

Már 6554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Éppen ezért fontos, hogy minimálisra csökkentsük a személyes találkozásainkat. Ezenkívül pedig, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára, illetve akiket már behívtak az oltásra, azok pontosan megérkezzenek az oltópontokra, és elfogadják azt a vakcinát, amit felajánlanak a számukra.

Regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lehet.

Az operatív törzs javaslatainak figyelembe vételével a kormány az alábbi szigorításokat vezeti be hétfőtől:

  • egy hónapra, április 7-ig bezárnak az óvodák és az általános iskolák,
  • utóbbiakban visszatérnek az online oktatáshoz, amelynek részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériuma dolgozza ki;
  • a nem létfontosságú termékeket forgalmazó üzleteket két hétre, március 22-ig bezárják;
  • kivételt képeznek ez alól az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak;
  • a magánegészségügy kivételével minden szolgáltatás szünetel két hétig;
  • bezárják az edzőtermeket;
  • a sporteseményeket szigorúan csak zárt kapuk mögött rendezhetik meg;
  • ahol csak lehetséges, vissza kell térni az otthoni munkavégzésre (home office);
  • a vakcinaigazolvánnyal kapcsolatban a magyar kormány a német álláspontot támogatja, miszerint egységes uniós határozat hiányában minden országban el kell fogadni a nemzeti hatáskörben kiállított igazolványokat.

A csütörtökön bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg. A szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A címlapfotó illusztráció.