×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csókay András: Megdőlt a nézet, hogy az ember mindennek az ura

 

Egy éve regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket Magyarországon. Megtanultuk, hogy mennyire hiányozhat egy ölelés, jelentős tudásra tettünk szert a vírusról, az immunitásról, ugyanakkor teljesen kiszolgáltatottá váltunk a rémhírekkel szemben – sok szempontból végleg megváltozott az életünk. A hirado.hu ezzel kapcsolatban kérdezte azokat, akiknek véleményére érdemes odafigyelni és érdemes elolvasni a gondolataikat.

 

Csókay András idegsebész, a Honvédkórház főorvosa úgy látja: a legnagyobb, valószínűleg hosszú ideig tartó változás az életünkben, hogy megdőlt az a kialakult nézet, miszerint az ember mindennek az ura, így mindent el is tud intézni.

Vannak más értékek is, mint az anyagiak

Megjelent a vakcina, de azt is megértük, hogy mennyire védtelenek vagyunk – mondta Csókay András, aki szerint az embereknek és a tudománynak is hatalmas felismerés, hogy Krisztus a tudomány megváltója is.

Sokat kell szenvedni, hogy vissza tudjunk kapaszkodni. Ez a vírus megtanította nekünk, hogy vannak más értékek is, mint az anyagiak. Nagyon sok párkapcsolat, házasság vált még harmonikusabbá az együtt töltött idő növekedése miatt. Ugyanakkor könnyen vissza lehet hullani a személytelen világba. Nagy kérdés, hogy az emberek mennyire tudnak majd ellenállni a kísértésnek, ha újra jelentősebb teret kap a fogyasztás – fogalmazott a főorvos.

Ezentúl sokkal óvatosabb életet fogunk élni – mondta a hirado.hu-nak Radnainé Fogarasi Katalin. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója saját példájukból kiindulva arról beszélt, hogy

a költségkímélő megoldások a járvány lecsengése után is megmaradhatnak.

Mint ismert, a pandémia előtt a NÖRI a Fiumei úti sírkertben saját idegenvezetővel magyarul és igény szerint idegen nyelven csoportos sírkerti sétákat szervezett, amelyek most átkerültek az online térbe.

A sétáink mellett a működő múzeumunk is online látogatható. Március 15. kapcsán is jó lett volna élő megemlékezést tartani, de erre most ilyen formában nem kerülhet sor – mondta a főigazgató, aki reméli, hogy hamarosan normalizálódhat az élet.

Kiszolgáltatottá váltunk a rémhírekkel szemben

Máthé Áron történész szerint már nem élhetjük ugyanazt az életet, mint korábban.

Az ember reménykedik, hogy hogy vissza lehet térni a lezárások előtti életmódhoz. De attól tartok, ez nem így lesz. Egyrészt a média egy részének felelőtlensége teljesen kiszolgáltatottá tette az embereket a felfújt rémhírekkel szemben, miközben a valós híradásokra meg immunitást alakított ki – fogalmazott Máthé Áron.

Ennek következtében irracionális, sőt, ellentmondó követelésekkel teli, egyfajta kamaszkori jellegű lázas-lázadó hangulatot, a felelősségvállalás elutasítását lehet kialakítani. Zárják le, ne zárják le, emlékszünk? Vagy a tömeges tesztelés követelése. A morális, gondolkodási válság felfedezhető az iskolák működésében is. Van olyan gimnázium, ahol a tanárok kisebb része tartja meg rendszeresen az online órákat. Félek, hogy

a nyugati világ a rosszabbik arcát mutatta meg a járvány közepette. Ennek mindannyiunkra ható következményei lesznek

– tette hozzá a történész.

Mindig egy adott pillanatban látjuk a világot, így nem egyszerű erre a kérdésre választ adni – mondta a hirado.hu-nak Ugron Zsolna író.

Véleménye szerint a közvetlen környezetünk szerepe – család, barátok, szociális háló – mindenképpen felértékelődött a koronavírus-járvány következtében.

Sokan talán most jöttek rá arra, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolataink. Kiderült, hogy az online világ nem pótolhatja azt az érzést, amikor egymás szemébe tudunk nézni, látjuk a másik gesztusait, együtt tudunk beülni valahová egy kávéra – tette hozzá Ugron Zsolna.

Sokkal jobban átlátjuk az emberi kapcsolataink minőségét

Az írónő szerint ami végérvényesen megváltozott, hogy immár tökéletesen tudjuk, milyenek is valójában az emberi kapcsolataink.

A koronavírus- járvány szerintem azt is végérvényesen megváltoztatta bennünk, hogy ezt az egész online világot, amit kreáltunk magunknak, reményeim szerint az eddigieknél sokkal okosabban tudjuk használni – mondta.

Rusvai Miklós virológus szerint

az emberek így egy évvel a pandémia kirobbanása után, jóval többet tudnak olyan fogalmakról, mint a vírusok, a fertőzés vagy az immunitás, ami járványtudatosabbá is tette őket.

Sokkal higiénikusabbak lettünk. Korábban nem mindenki mosott kezet amint hazaért, mára ez is megváltozott. Emlékszem arra is, hogy 30 éve még futóbolondnak nevezték azokat, akik a ház körül vagy egy parkban kocogtak. Manapság ezen már senki nem csodálkozik. Ugyanígy a járvány kirobbanása előtt megbámulták azokat a kerékpárosokat, akik maszkban tekertek, miközben mára a maszkviselés teljesen elfogadottá vált – fogalmazott a professzor, aki egy másik érdekességet is említett.

A koronavírus-járvány miatt a jövőben sokkal több munkahely fogja alkalmazni a távmunkát. Ráadásul az is világossá vált, hogy egy nemzetközi konferenciát nemcsak úgy lehet megtartani, hogy elutazunk például Thaiföldre, hanem online is, ami így sokkal olcsóbb is és ugyanolyan hatékony lehet.