A háziorvosok számára 250 ezer Sinopharm vakcinát biztosítanak

 

Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget oltanak be a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

 


Müller Cecília: Egyre gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre a 40-es korosztály tagjai

Napról napra emelkedik a súlyos megbetegedések száma – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Kórházakban 6367 beteget ápolnak, 622-en szorulnak lélegeztetőgépre, amely jelentős növekedés az előző naphoz képest. Egyre gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre a 40-es korosztály tagjai – mondta. Megfigyelhető, hogy a betegek egy részének állapota hirtelen romlik.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszer terhelése folyamatosan nő. Decemberben nyolcezer főnél tetőzött a kórházban ápoltak száma, és most rohamos léptékben megközelíthetjük ezt a számot.

Az elmúlt nap folyamán 136 ember vesztette életét. A legfiatalabb elhunyt 43 éves volt, a legidősebb 96 éves.

A szerdától a háziorvosok számára 250 ezer Sinopharm vakcinát, valamint 32 ezer dózis Modernát biztosítanak. Müller Cecília hozzátette: most, hogy nagyobb mennyiségű oltóanyaggal rendelkeznek, meg tudják valósítani a kampányszerű oltást, hogy minél gyorsabban kialakuljon az egyéni védelem.

Várhatóan csütörtökön 74 ezer 18– 64 év közötti krónikus beteg kap sms-üzenet arról, hogy hétvégén jelenjen meg a megjelölt kórházi oltóponton. Őket AstraZeneca vakcinával oltják be.

Mindenkit tájékoztatnak az oltópontok helyéről és az oltás időpontjáról. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy pontosan jelenjen meg a helyszínen, vagy ha nem tud elmenni, értesítse az illetékes kórházat.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az oltási sorrend nem változik, továbbra is a legesendőbbek élveznek prioritást. A kormány terve szerint aki eddig regisztrált, az húsvét tájára megkapja a vakcinát.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik kimaradtak, továbbra is igényelhetik az oltást.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nincs elég információ arra nézve, hogy milyen hatással van a szerveztre, ha két különböző típusú vakcinával oltanak.

Szlovákia szigorít

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt  – közölte Kiss Róbert a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Mostantól kezdve a szlovák oldalon lezárták a letkési határátkelőhelyet. Az új komáromi hídról pedig a régi határátkelő felé irányítják az autókat – tette hozzá.

Arról tájékoztatott, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 201 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, ezzel együtt 27 535-re emelkedett a hasonló intézkedések száma. Összesen 167-en a tízezernél népesebb települések közterületein elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget, kilenc embert figyelmeztettek, 90-ra helyszíni bírságot róttak ki, 51-et feljelentettek.

Szintén a maszkviselési szabályok megszegése miatt a tömegközlekedési eszközön, illetve a megállókban négy, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 30 emberrel szemben intézkedtek.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt eddig 842 rendőri intézkedés történt, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét, az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megsértése és a vendéglátóhelyeken tartózkodás tilalma miatt 628 esetben léptek fel a rendőrök.

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt hétfőn 387 emberrel szemben intézkedtek.

Ezzel 45 227-re emelkedett a kijárási tilalmat ellenőrző intézkedések száma.

Közölte: a korridorokon az elmúlt napon 44 esetben intézkedtek, így 12814-re nőtt a Magyarországon az átutazási szabályokat megszegőkkel szembeni intézkedések száma.

Kiss Róbert beszámolt arról, hogy a rendőrök hétfőn 13 247 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket; az elmúlt 24 órában 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, így most 37 005-en vannak karanténban. Az ellenőrzésüket szolgáló mobiltelefonos alkalmazást 3632-en használják.