Áder János is szerepet vállal a globális Víz- és Klímaügyi Vezető Testületben

 

Áder János államfő is szerepet vállal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezete, a UN-Water elnöke felkérésére – tájékoztatta szerdán a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Áder János köztársasági elnök  a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület online alakuló ülésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Mellette Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője és Kruppa Márton, az igazgatóság munkatársa (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az öt kontinensről felkért, tizenöt tagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.


A küldetésük, hogy a vízgazdálkodás és a klímavédelem kérdéseiben eddig megfogalmazott globális célok végrehajtását előmozdítsák

– tartalmazza az elnöki hivatal közleménye. Mint írták, e két súlyos kihívás ezer szállal kötődik egymáshoz, ezért a védekezés is hatékonyabb, ha az adatfeldolgozásban, az oktatásban, a szabályzásban, az együttműködésben és a finanszírozásban összefüggő, egymást erősítő, gyakorlati megoldásokra összpontosítanak.

A szerdai virtuális indító tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott, hogy jelentős mértékben szolgálják a vízgazdálkodás javítását azok a befektetések, amelyek az alkalmazkodást segítik a klímaváltozáshoz. Ezen keresztül javítható ugyanis a közegészség állapota, a társadalmak ellenálló képessége a járványokkal szemben, az élelmiszerellátás biztonsága és a gazdaságok stabilitása.

Mint írták,

Áder János megerősítette, hogy a klíma- és vízügyi problémák társadalmi és gazdasági hatásait azok összefüggéseiben lehet a leghatékonyabban kezelni.

Felajánlotta, hogy mind hazai, mind nemzetközi fórumokon szívesen képviseli a testület által kialakítandó, a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat, melyekhez Magyarország jó példákkal járulhat hozzá.

A Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület várhatóan a november végén kezdődő Planet Budapest névre keresztelt fenntarthatósági expo és világkonferencia keretében Magyarországon tart munkatalálkozót.