Változik a stratégia, rekordszámú embert oltanak be Magyarországon

 

Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg.

Versenyt futunk az idővel, a járvány harmadik hullámának felfelé ívelő szakaszában vagyunk – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A kormány ezért döntött úgy, hogy március 1-jei határidővel módosít az oltási stratégián. A cél, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja az oltást és a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.


„Ez azt jelenti, hogy országos átlagban, kiszámoltuk, hogy a praxis nagyságokhoz képest megyénként mennyi vakcinát kell allokálnunk. Tehát most arra a metódusra térünk át, hogy a praxisok arányában, a regisztráltak arányában biztosítjuk a megyei háziorvosi praxisok számára, illetőleg a kórházak számára a vakcinákat. Tehát súlyozott arányban kapják most a megyék, a háziorovosk, és kórházak ezeket a vakcinaszállítmányokat" – fogalmazott.

 

 

 

Magyarországon 721 ezren kapták meg az első oltásukat, és 250 ezren a másodikat.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.03.02.)A legfrissebb járványügyi információkról tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. március 2., kedd

Kitolták a második oltások idejét

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik az átoltottság tekintetében. A háziorvosok a hétvégi oltásért 40, illetve 80 ezer forintos támogatást kapnak.

György István elmondta,

a hatékonyság érdekében változik az oltási stratégia. Kitolták a második oltások idejét.

A Pfizer estében ez 21 napról 35 napra növekszik, az AstraZenecánál 4 hét helyett 12 hét különbséggel kapják meg a beoltottak a második adag vakcinát.

Ezzel érhető el, hogy felgyorsuljon az első oltások üteme – emelte ki.

A kedden érkező Pfizer-szállítmány, valamint a kínai Sinopharm-szállítmány második részét első oltásként adják majd be.

A múlt heti 275 ezer után ezen a héten 250 ezer Sinopharm vakcinát kapnak a háziorvosok

– közölte az oltási munkacsoport vezetője.

György István a heti oltási tervet is ismertette, amely szerdától szerdáig tart.

Első feladatként folytatódik a regisztrált idősek oltása. A háziorvosok praxisonként 45 főre elegendő vakcinát kapnak. Ezenfelül 38 ezer Moderna vakcinát, amelyet szintén a 60 évesek kapnak.

Hozzátette, az új stratégia értelmében kevesebbet fognak tartalékolni, a kedden beérkező 14 ezer adag Pfizer vakcinát kiszállítják az oltópontokra.

A szociális otthonok lakóinak mintegy 11 ezer adag Moderna vakcinát szállítanak majd ki, és tovább folytatódik a 60 évnél fiatalabb krónikus betegek oltása az AstraZeneca vakcinájával is.

A kormány szeretné tehermentesíteni a háziorvosokat, ezért a 74 ezer AstraZenecát a kórházi oltópontokra szállítják ki, és ezen a hét végén, március 6-án és 7-én adják be a 60 év alatti krónikus betegeknek.

Összesen 74 ezren kapnak majd SMS-t, hogy melyik kórházi oltóponton jelenjenek meg. Ehhez több száz kórházi oltópont áll rendelkezésre

– hangsúlyozta.

Azok, akik nem jelennek meg, nem törlik a regisztrációját, csupán egy későbbi időpontban juthatnak hozzá az oltáshoz.

Az oltási munkacsoport vezetője kijelentette:

egy hét alatt összesen 529 ezer oltást adnak be Magyarországon, amely rekordnak számít. Ebből a második körben részt vevők száma 49 180.

Gyögy István ismertette, hogy több mint 395 ezer időst tudnak beoltani a következő hét napban. Ebből 250 ezren a kínai vakcinát, 30 ezren a Modernát és 115 ezren a Pfizer oltóanyagát kapják meg.

Ezen felül mintegy 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget a kórházi oltópontokon oltanak be ezen a hét végén.

Újabb emelkedésre lehet számítani a fertőzöttek számában

Óriási tempóban növekszik a járvány Magyarországon és Európában – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve közölte, 2764 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 130 beteg. Hatezer fölé emelkedett a kórházban kezeltek száma, és 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Elmondta, hogy egyre gyakrabban fordul elő a betegség gyors lefolyása és súlyos szövődménye. Ebbe nem kell belenyugodni, itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni – húzta alá.Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, „szinte párhuzamosan fut”. Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni.

A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme – mondta az országos tisztifőorvos.

Az elmúlt napon egy 16 éves lány vesztette életét, ő a legfiatalabb áldozata a járványnak.

Felgyorsítja a kormány az oltási kampányt, az új oltási rend is ezt célozza. Müller Cecília ezért arra kért mindenkit, hogy aki meghívást kap az oltásra, az jelenjen meg.

Megismételte, hogy,

az összes forgalomban lévő vakcina alkalmas arra, hogy megelőzze a súlyos szövődményeket.

A brit mutáns vírusvariáns számlájára írható az új esetszámok felfutása – közölte.  Emellett az Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei

már öt mintában mutatták ki a dél-afrikai mutánst.

Ez azt vetíti előre, hogy az esetszámok újabb növekedésére lehet számítani.

Müller Cecília ismertette az egyes vakcinákhoz köthető tudományos eredményeket:

  • az AstraZeneca oltóanyaga a 35. nap után az első helyen áll, a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot;
  • az AstraZenecánál a 80 év feletti korosztályban a harmadik-negyedik héten 80 százalékos hatékonyságot mértek a betegség súlyos lefolyásának megelőzésében;
  • a Pfizer saját adatai szerint 83 százalékkal csökkent a halálozások száma az első vakcina beadása után.

A legfontosabb cél most, hogy megelőzzük a betegség súlyos lefolyását – mondta.

Izraelben a lakosság felét immunizálták, elsősorban Pfizer vakcinájával. Január második fele óta mind az új fertőzöttek, mind az elhunytak száma jelentősen csökkent.

Az Egyesült Arab Emírségekből származó adatok szerint

a beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra, és senki sem halt meg. Az arab országban a kínai Sinopharm vakcinájával oltanak.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az oltást megfázás, lázas betegség esetén el kell halasztani. Ebben az esetben értesíteni kell az oltópontot vagy a háziorvost.

Kiemelte, hogy a vakcina nemcsak a betegséget előzi meg, hanem a fertőzés átadását is gátolja.

Változnak a beutazási korlátozások

Kiss Róbert rendőr alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület keddi online sajtótájékoztatóján ismertette a most életbe lépő beutazási korlátozásokat.

A kormányrendelet alapján mintegy 13 országból érkezők mentesülnek a korlátozások alól.

Közölte, hogy hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt száz emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így

a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-i hatályba lépése óta 27 340 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta, hogy hétfőn 72 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük nyolc embert figyelmeztettek, 30-an helyszíni bírságot kaptak, 34 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Öten tömegközlekedési eszközön vagy annak várakozóhelyén, 23-an pedig üzletben, bevásárlóközpontban nem viseltek maszkot.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt a jogszabály hatálybalépése óta 842 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 628 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be – sorolta.

A címlapfotó illusztráció.