×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harmadára csökkent a bűnözés hazánkban az elmúlt tíz évben a rendőrség szerint

 

Tíz év alatt harmadára esett vissza a bűncselekmények száma Magyarországon – derül ki a rendőrség 2020-as statisztikai adataiból. Az elmúlt években képzettebbek lettek a magyar rendőrök, jobb eszközökkel dolgoznak, a rendőrség vezetői szerint ennek köszönhető a javulás – hangzott el a Kékfény hétfő esti adásában.


A Kékfény hétfő esti adásából kiderült: tavaly 148-cal kevesebben haltak meg közúti balesetekben, mint 2019-ben. 1956-ban volt utoljára ilyen kevés halálos baleset, ezen a területen érzékelhető az egyik legnagyobb javulás, és ez nem csak a járványhelyzet miatti kisebb forgalomnak köszönhető – számolt be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Halmosi Zsolt elmondta: „Öt százalékos forgalomcsökkenés tapasztalható éves szinten, a kamerák számlálói alapján. Ez a 24 százalék fölötti halálos baleset szám csökkenés azt jelenti, hogy lényegesen más okok is szerepet játszhattak ebben a kedvező helyzetben. Az emberek jogkövető magatartása a pandémiás, járványügyi szabályok kapcsán emelkedett, és sokkal jobban odafigyeltek egymásra a közúti közlekedésben.”

Nincs emelkedő tendencia a legsúlyosabb bűncselekmények számában

Míg 2020-ban 76 embert gyilkoltak meg, egy évvel korábban 18-cal többet. Csakhogy a számok kissé félrevezetők, hiszen nem tavaly történt ennyi gyilkosság. Az emberölési ügyekben sokszor elhúzódik a nyomozás, így az idei statisztikába több olyan eset is belekerült, ami nem 2020-ban történt. A bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes kiemelte, hogy ű

a legtöbb gyilkosság továbbra is családon belüli erőszak következménye; leszámolásos merénylet szinte egyáltalán nem történt.

Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: „Mintegy 80 százalék a családon belül elkövetett emberöléseknek az aránya, és csak 20 százalék az, ahol a sértett és az elkövető között nincsen közvetlen kapcsolat. A Covid okozta bezártság, mint oksági tényező, nem megkerülhető. Ugyanakkor tendenciaszerűen nem látható az emberölések számának alakulásában.”

A politikai üzenete miatt nem tetsző maszk levágása a buszon, vagy éppen a maszk hiánya miatti késelés, szintén a buszon. Két a köznyugalmat megzavaró eset a múlt hétről, már tavaly is több ilyen erőszakos dühkitörések miatt kellett nyomozást indítani. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma nőtt az elmúlt évhez képest, és ez pedig biztosan a járvány hatása – magyarázta a bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

Szinte teljesen megszűnt az illegális migráció

A közterületen elkövetett bűncselekményekhez tartozik az embercsempészet és az illegális migráció is. Az adatokból látszik, hogy a járvány első hullámának idején, a nyugat-balkáni csempészútvonalak és Magyarország határainak lezárása miatt két és fél hónapig szinte teljesen megszűnt az illegális migráció.

Halmosi Zsolt, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes így fogalmazott: „Természetesen ez jelentős mértékű bevételkiesést okozott a szervezett bűnözői körnek, az embercsempészeknek. Amikor a járványügyi intézkedéseknek az első hulláma befejeződött, és oldásra kerültek a Nyugat-Balkánon ezek a szigorító intézkedések, azonnal jelentős mértékű emelkedést tapasztaltunk a határon.”

Az idősek váltak az elkövetők célpontjaivá

Összesen 46 százalékkal csökkent a személygépkocsi-lopás és 15 százalékkal kevesebb lakásbetörés történt. A tavaly márciusi első hullám idején 40 százalékkal kevesebb betörés történt, aztán nyáron újból egyre több ilyen esetet jelentettek. A rablások száma csak 3 százalékkal csökkent, de mint ahogy az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly sem raboltak ki egyetlen bankot, vagy pénzszállítót sem. Ugyanakkor egyre több az idős, egyedül élő áldozat, akit az otthonában támadnak meg.

Töreki Sándor hozzáfűzte: kihasználva a magányosságukat, behízelegve magukat hozzájuk, ingatlanjukat, vagyontárgyukat megszerezve jutnak hozzá az értékekhez. A rendőrség egy külön intézkedési tervet dolgozott ki a jelenség megelőzésére és felszámolására

A koronavírus hatására 2020-ban felgyorsult az internetes bűncselekmények számának növekedése.

Az utca helyett a világhálón kereskedő drogdílerek, internetes bankfiókokat feltörő adathalászok, hamis gyógyszereket és nem létező védőfelszereléseket kínáló csalók lepték el a világhálót.

Tavaly március 1-jétől a járási, kerületi hivataloktól a rendőrség vette át a szabálysértési eljárásokat, ez 39-féle ügytípust és majdnem 40 ezer újabb ügyet jelentett. Ezek általában kisebb fajsúlyú vagyon elleni bűncselekmények voltak.

Stagnál a járványügyi szabályok megsértése

A járvány rengeteg új feladatot jelentett a rendőrség számára. Országos kórház-főparancsnok lett a rendészeti főkapitány-helyettes, és

a legtöbb kórház élére kórházparancsnokot neveztek ki, ők ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását, valamint a készletek nyilvántartását.

Tavaly tízezer ilyen ellenőrzés történt, és ez csak a jéghegy csúcsa. Több száz üzletet zártak be, amikor az üzletekre vonatkozó kereskedelmi korlátozások betartását ellenőrizték.

A statisztikák szerint a járványügyi szabályok megsértése nem csökken, de nem is nő, naponta átlagosan 200-300 emberrel szemben intézkednek a rendőrök a kijárási korlátozások megsértése miatt.

Mindkét országos főkapitány-helyettes hangsúlyozta, hogy a statisztikai adatok annak ellenére javultak, hogy a járványügyi helyzet jelentős plusz terhet jelentett mind a közrendvédelmi, mind a bűnügyi állomány részére. Például csak a nyomozók hetente legalább tízezer órában ellenőrizték a házi karanténokat és a nyilvános helyeket.

A címlapfotó illusztráció.