Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni

 

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió ember megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


A kormányfő a legutóbbi adatokat ismertette a pénteki interjúban. Eszerint 4668 regisztrált új fertőzöttet találtak, és 123 ember hunyt el. 451 beteget tartanak lélegeztetőgépen és 5027 embert kezelnek kórházban. A következő két hétben

a fertőzések száma drasztikusan nőni fog.

Jelenleg megvannak a szabad kapacitások. 15 831 kórházi ágy és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van a kórházakban – fogalmazott.

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget, és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben. „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző” – tette hozzá Orbán Viktor.

Emelt szintű készültség kell

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy drámaian nőtt a fertőzöttek száma, ezért emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, vagyis ismét életbe lépett a vezénylés, így az orvosokat és a nővéreket oda küldhetik, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Kiemelte, hogy

lesz elengedő orvos az oltópontokon.

Mivel az oltást alapvetően a háziorvosokra alapozzák, így azok beadására lesz elegendő ember.

A kormányfő megjegyezte: bölcs volt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós, amikor korábban nem engedte, hogy a kórházak visszatérjenek a normál működéshez. Így most bekapcsolódhatnak a járvány elleni küzdelembe azok, akik nem vesznek részt a normál ellátásban.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország elég vakcinát kötött-e le, a kormányfő úgy válaszolt, hogy „szamárság, hogy nem kötöttünk le elég vakcinát”, hiszen több, mint 17 millió adagról van szó, de a lekötéssel nem lehet oltani, csak a vakcinával.

Hozzátette, hogy az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban érkeznek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

​Úgy vélte, hogy felelőtlen a baloldal politikája: oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak, és le akarják beszélni az embereket az oltásról. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljon a gyors oltás érdekében.

A regisztráltak mind nyugodt húsvétra számíthatnak

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió fő, megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.

Az esetleges szigorítást firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy most olyan helyzet alakult ki, hogy  egyik szemünk nevet, a másik sír. Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg a vírushelyzetben egy erőteljes felfutó szakasz jön, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség.

A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani – emelte ki.

A kormányfő kijelentette, hogy mindenképpen

szigorítani kell a határokon.

Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell, hogy elkerüljük a vírusmutánsok behurcolását, és ennek kidolgozására kérte az operatív törzset.

Orbán Viktor a csütörtökön kezdőd kétnapos uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. „​Olyan nagy a baj az EU-ban, hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje” – mondta.

Kiemelte: A magyar stratégia két lábon áll, a vakcinaengedélyezési jog nemzeti hatáskörben is megvan, és Magyarország él is ezzel.

A miniszterelnök az oltási programot meglehetősen jól szervezettnek ítélte, ami sikeresen halad.

Hozzátette: jelenleg több ember lehetne beoltható egyszerre, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll.

Minden országnak saját magának kell megvédenie saját magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását.

Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára

Az Európai Bizottság jól tárgyalt, mert pénzt próbált megtakarítani , de sok időt vesztett az ártárgyalásokkal. Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára.

A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így

minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk.

Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.

A kibertámadásoktól védeni kell magunkat

A múlt héten kibertámadás indult a nemzeti konzultációs oldal ellen – hangzott el az adásban.

A világban nekünk nincsenek ellenségeink, de ennek ellenére vannak támadások a kibertérben – fogalmazott Orbán Viktor. Védekezünk az ilyen típusú támadások ellen, igyekszünk megvédeni magunkat, és a védelmi rendszereket is folyamatosan fejlesztjük.

A harmadik hullám több tízezer ember munkahelyét veszélyezteti,

és senkit se hagyhatunk az út szélén. Megvannak az eszközeink arra, hogy a bajba jutott vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat az újranyitás utáni első hónapban is megtartsuk.

​Törekedni kell arra, hogy új munkahelyeket hozzunk létre

Elmondta, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy éve, ezt a következő hónapokban nullára vagy e fölé kell vinni. „Azt vállaltuk, hogy annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztított – mondta.

Időben megszületnek az állatvédelmi szabályok is

Az állatvédelmi konzultációról azt mondta, hogy ő kitöltötte, de a harmadik hullám,

a vakcinabeszerzések miatt hátrébb került

ez az ügy. Kellő időben megszületnek majd az állatvédelmi szabályok – tette hozzá.

A teljes interjú itt hallgatható vissza.