×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Tényfeltárás Index-módra

 

Százöt nap után megkapta az Orbán-kormány bértámogatását egy budapesti kávézó – hangzatos cím az Index.hu oldalán. Az utána következő írás nehezen nevezhető újságírói munkának, ezért inkább csak egy írás, mintsem egy komolyan vehető hírportál cikke – hangzott el az M1 Híradójában.


Mi kell egy cikkhez?

Egy hír. Aztán újságírói munka: ami tartalmazza az érintettek megkérdezését és az információk alapos ellenőrzését. Utánajárást, kutató munkát, tájékozódást több forrásból.

Az Index irománya nem tartalmaz ilyeneket. Egy Facebook-bejegyzésből született. Semmi mást nem tudhat meg belőle az olvasó, csak azt, hogy a közösségi médiában siránkozó, és hangulatot keltő budapesti belvárosi kávézó mit kíván közölni a követőivel.

A kávézó egyébként arra panaszkodik, hogy a novembertől beígért bértámogatásból most februárban alkalmazottanként mindössze tízezer forintot kaptak havi lebontásban.

Ez már egy másik hírportál: az Origo megtettte az Index helyett azt, amit a magát független-objektívnek valló balliberális kormányellenes portál ezúttal is elmulasztott. Az Origo megkérdezte az illetékes Kormányhivatalt az ügyről.

Kiderült:

- az érintett kávézó november helyett csak február 5-én adta be a bértámogatás iránti kérelmét.
- a kávézó által csatolt dokumentumok alapján 12 munkavállaló után 2.118.000 forint járt a helynek.
- ez pedig arra enged következtetni, hogy a munkavállalók kevés órában, kevés bérre vannak bejelentve,  hiszen a bértámogatás minden vendéglátó helynek aszerint jár, hogy mekkora fizetést ad az alkalmazottainak.

Az Index írásából ezek nem derültek ki. Az álhírt azonban - ahogy ez lenni szokott - forráskritika nélkül vette át szinte a teljes balliberális média, és több baloldali párt is.