Varga Judit jótanácsokkal szolgált a buborékban élő liberális megmondóembereknek

 

Varga Judit igazságügyi miniszter a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) szerdai online jogállamiság-vitáján arra biztatta a nyugati  „buborékban" élőket, hogy „merjenek szembenézni a mainstreammel", ugyanis - mint mondta - soha nem baj, ha az embernek van önálló véleménye.

A tárcavezető a vitát követően közösségi oldalán elgondolkodtatónak nevezte, hogy az elmúlt évtizedben egyetlen olyan vita, panelbeszélgetés, konferencia vagy nemzetközi sajtóban megjelent interjú sem volt még, ahol ne lehetett volna előre tudni, hogy a liberális politikusok, „megmondóemberek” és újságírók mit fognak mondani, kérdezni, és hogyan érvelnek a jogállamisági és szabadságjogi témákban.


Hozzátette: soha egyetlen új gondolat, új kérdés vagy új kontextus nem merült fel.

Azt írta: kényelmes póz az ilyen, hiszen 10-20 civilszervezet és 10-20 globális sajtóorgánum úgyis mindig pontosan megmondja, mit kell gondolni és mit szabad képviselni ezekben az ügyekben.

Az elmúlt évtizedekben ez a fajta politikai és ideológiai lustaság Varga Judit szerint olyan „hatalmas buborékot hozott létre a Nyugat számára, amelyben nem kell gondolkozni, csak vissza kell mondani a megszokott mantrákat és varázsszavakat és akkor az ember „jó ember lesz” és elkerülheti a civilizált világból történő kiátkozást".

Éppen ezért - tette hozzá - az igazságügyi miniszternek mindig izgalmas kihívás jogállamisági beszélgetéseken, vitákon részt venni. Azonban ezek a „bokszmeccsek” véleménye szerint egyáltalán nem valódiak.

⚠️ Elgondolkodtató, hogy az elmúlt évtizedben egyetlen olyan vita, panelbeszélgetés, konferencia, vagy nemzetközi...

Közzétette: Varga Judit – 2021. február 24., szerda

Hangsúlyozta, „mindenki a saját, külön szorítójában egyedül bokszol a levegőbe", Magyarország például az európai jog talaján állva, mások ideológiai meggyőződésből; vannak, akik belpolitikai haszonszerzésből és vannak olyanok, akik nem is akarnak „bokszolni”, csak „beküldték őket a szorítóba". Egy azonban biztos: „a magyar ringbe, amely az európai jog és tények talaján áll, senki, vagy csak nagyon kevesen mernek belépni" – közölte Varga Judit.

Úgy fogalmazott: megpróbálta „beinvitálni a kényelem bajnokait a magyar szorítóba”, arra biztatva őket, hogy merjenek nyitni a más vélemények felé, legyenek bátrak megismerni a másik oldal érveit is. És ami a legfontosabb: „merjenek szembenézni a mainstreammel”, ugyanis sose baj, ha az embernek van önálló véleménye.