Tovább támadja a keletről érkező vakcinákat a DK

 

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szerint a kormány azt próbálja elhitetni, hogy az Európai Unióból nem érkezik elegendő oltóanyag, pedig már csaknem egymillió adagot kaptunk. Az adatok szerint azonban ez még csak 5 százaléka a rendelt mennyiségnek, miközben keletről már a duplája, tehát lekötött adagok 10 százaléka jött meg. A Fidesz szerint a baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány, mert ebből remél politikai hasznot – hangzott el az M1 Híradójában.


Folyamatosan tájékoztat a kormány a vakcinabeszerzésekről, a koronavirus.gov.hu portálon részletes összesítés található. Pontosan leírják, hogy melyik típusú oltóanyagból mennyit kötött le Magyarország. Továbbá, hogy ezekből eddig hány adag érkezett. Egy táblázatot is közzétettek, amelyben egyértelműen szerepelnek az adatok, az uniós és keleti beszerzések külön-külön is.


A baloldal ennek ellenére folytatja a keleti vakcinák elleni kampányát. Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője arról beszélt a közösségi oldalán, hogy nyugatról kétszer annyi vakcina jött mostanáig, mint Kínából.

Varga Zoltán a párt frakcióvezetője szerint „a valóság tudniillik az, hogy egymillió adag EU-s vakcina érkezett az országba, ami a kínai beszerzés kétszerese".

Az M1 Híradójában bemutatott táblázat szerint uniós beszerzésből eddig kevesebb, mint egymillió adag vakcina érkezett, ami a lekötött, illetve megrendelt mennyiségnek még az 5 százalékát sem éri el. Vannak olyan oltóanyagok, amelyekből nulla darab érkezett, mert még meg sem szerezték az uniós engedélyt.

Ezzel szemben a magyar kormány által lekötött orosz és kínai vakcinából összesítve csaknem 10 százalék már itt van, ez az uniós forrásból érkező oltóanyagoknak a duplája.

Itt a járvány harmadik hulláma, Gyurcsányék pedig továbbra is a védőoltás, meg a kínai és az orosz vakcina ellen hergelnek – így reagált a Fidesz a DK-s Varga Zoltán nyilatkozatára. A nagyobbik kormánypárt válaszában emlékeztetett arra, hogy a keleti vakcináknak köszönhetően az uniós átlag fölött tart már itthon az átoltottság.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig úgy fogalmazott, hogy a baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány, mert ebből remél politikai hasznot, ezért kampányol az oltások ellen.

„Hogyha a baloldalon múlna, ma Magyarországon 700 ezerrel kevesebb vakcina lenne elérhető, azaz 350 ezerrel kevesebb embert lehetne beoltani. Itt az ideje, hogy végre a baloldal is megértse, oltás ügyben nincs helye politizálásnak, itt ember életekről van szó" – mondta Hollik István

Magyarország azért kezdett el tárgyalni keleti vakcinagyártókkal, mert az Európai Unió a vártnál lassabban szállítja az oltóanyagot. Ráadásul többször előfordult az is, hogy az ígértnél kevesebbet küldött.

A Moderna vakcinájából január végén például 18 ezer helyett kevesebb mint 11 ezer adag érkezett. Az akadozó uniós vakcinabeszerzés miatt egyre többen döntenek úgy, hogy hazánkhoz hasonlóan más forrásból jutnak oltóanyaghoz.

A német kancellár Angela Merkel is felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Legutóbb pedig Szlovákia és San Marino jelentette be, hogy orosz vakcinát vásárol.

A címlapfotó illusztráció.