×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ladikká és kenuvá változnak a PET-palackok a Tiszán

 

Romániából és Ukrajnából az ár elképesztő mennyiségű hulladékot hozott a Tiszán február első napjaiban. Előfordult, hogy percenként 80 műanyag palack is érkezett. A PET Kupa csapata most azt vizsgálja, hogy a hazánkon keresztüljutó flakonok hová és mennyi idő alatt jutnak el. Ehhez három jeladós palackot készítettek, amelyet a Bodrogon indítanak útnak.

„Első ránézésre egy viszonylag egyszerű palack. A gyanú akkor merül fel, amikor látjuk az üzenetet benne. Röviden annyit mond több nyelven, hogy légy szíves, ne nyisd ki! Van egy azonosítószám, amit a megtaláló, ha nagyon szeretne, el tud küldeni az itt látható kontaktok valamelyikére, illetve a teljes üzenetet, hogy miért kell a palackokat megjelölni, öt nyelven. Tehát a Tisza vízgyűjtő területén valamennyi ország nyelvén beírtuk” – fogalmazott Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

A palackban GPS, rádiós jeladó és akkumulátor is van. A flakon hónapokig jelzi az aktuális pozícióját.

„A mostani technológiafejlesztésbe nemcsak az adatátvitel-technológia újdonság, hanem az is, hogy ezeket mi egy térképre rakjuk föl, amit bárki elérhet a Petkupa.hu oldalon. Ennek az a célja, hogy közkinccsé tegyük ezeket az adatokat, és így mindenki láthassa, hogy ezek a palackok épp hol vannak, és hogyan mozognak” – jelentette ki Gyalai-Korpos Miklós projektmenedzser.


Az áradásokkal – mint ahogy február elején is történt – hatalmas mennyiségű szerves és szervetlen uszadék érkezik Magyarországra a Tiszán. A PET Kupa csapata nemcsak a folyók hulladékmentesítésére törekszik, hanem a hulladék csökkentésére is.

Az uszadékok – több cég közreműködésével – új életre kelnek.

A műanyag palackok és kupakok nagy része szigorú válogatás után a PET Kupa budapesti műhelyébe kerülnek, ahol aztán újrahasznosítják.

Arra nagyon büszke vagyok, hogy sikerül a folyóra visszajuttatnunk azokat a dolgokat, amiket csinálunk, például kikötődeszkákat gyártottunk, kikötőt borító lemezeket, amikből már három kikötőt vízre is bocsátottunk a Felső-Tiszán tavaly, idén újabb hárommal nő a tiszai lebegő kikötők száma – tette hozzá Molnár Attila Dávid.

Bármilyen meglepő is, de a műsorban bemutatott kajak 12 kilónyi kék és piros kupakból készült.

Ha mi vízre szállunk, most már nem csak egy olyan „anyahajónk” van, ami PET-palackokon úszik, hanem már kíséri egy ladik, ami ugyancsak tiszai hulladékból készült, és lesz egy olyan kajakunk is, ami szintén a Tiszán úszó hulladékból készült – közölte Bitter Zsuzsanna szervező.

Ez még csak egy prototípus, de már készül a következő verzió.

A műhelyben a daráló fáradhatatlanul aprítja a kupakokat, majd a darálék az injektorba kerül, ami megolvasztva egy előre felmelegített öntőformába juttatja az anyagot. Pár pillanat és az egykori hulladékból hasznos tárgy lesz. Immár vonalzóként az iskolások tanulását segítheti.

Szép márványozott a színe, ebből látszik, hogy vegyes alapanyagból dolgoztunk” – fejtette ki az önkéntes. A vonalzók mellett karabinerek, tollak és hajózási kellékek is készülnek. Használatukkal kicsiket és nagyokat is emlékeztetnek arra, hogy megfelelő kezekbe kerülve a hulladék nem szemét.