×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sport stop: nem ajánlott a gyors levegővétel, ha megérkezik a szaharai por a melegfronttal

 

A térségbe érkező por tovább rontja a levegő minőségét több helyen az országban, van ahol már így is kifejezetten veszélyes, például Budapesten, Miskolcon, Várpalotán vagy Sajószentpéteren.

A szaharai por „általában délről érkezik, most is arra számít gondolom egy józan gondolkodású honfitársunk, hogy délről jön, de az a helyzet, hogy téved” – mondta Fejős Ádám, meteorológus az M1 Ma reggel című műsorában.

Ennek az az oka, hogy egy hatalmas anticiklon van felettünk, ami tulajdonképpen minden olyan légtömeget, ami nyugat, dél-nyugat vagy esetleg észak-nyugat felől érkezne azt kerülőpályára állítja, és leginkább észak vagy észak-kelet felől hozza” – tette hozzá a meteorológus.

Ez az anticiklon nyugati peremén erőteljes az áramlás, és ezért kerüli meg az Alpok térségét. A műsorban bemutatott ábrázoláson jól látszik, hogy kezdetben még egy magas koncentrációjú pormennyiségről van szó, amint kilép az afrikai kontinensről az ibériai-félszigetnél lép majd be Európába, és eljut Németországig, Csehországig, de még a Balti államokba is jut szaharai por.

Ezt követően Szlovákia felől fogja majd elérni térségünket, és nem is olyan sokára, már ma esetleg az esti órákban

– fogalmazott a meteorológus.

Kedvező hatása lehet, hogy szebb lesz a naplemente, sárgás színbe borulhat az égbolt. Ami kedvezőtlen az az, hogy az elkövetkezendő pár napban nem javul majd a levegő minőség.

Én azt látom, hogy jelenleg a szaharai por ezen számottevően nem fog rontani” – fejtette ki véleményét a meteorológus.

A csapadék segítene kimosni a levegőből a szállóport, de ez most csapadék hiányában nem fog bekövetkezni. A meteorológus azt tanácsolja, hogy

vagy kora délután vagy kora reggel sportoljunk,

hiszen a reggeli órákban még tisztább a levegő, majd amikor beindul a forgalom a porkoncentráció megnő, a kora délutáni órákban ez csökken, és 17:00-18:00 között megint csak megnő a levegő porkoncentrációja.


A címlapfotó illusztráció.