×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyüzembe kapcsolt az oltási kampány

 

Végre beindult a nagyüzem a koronavírus elleni oltásoknál. Reggel elindultak Budapestről a kínai vakcinával telerakott teherautók az ország minden megyéjébe, közben egy kamionnyi orosz vakcina és több mint 52 ezer ember beoltásához elegendő Pfizer vakcina érkezett az országba. A következő néhány napban 368 ezer ember kaphat oltást. A reggeli adatok szerint már 460 ezren kapták már az első oltást, ezzel Magyarország az uniós átlag felett jár – hangzott el az M1 Híradójában.

Több mint negyedmillió embert oltanak be a kínai vakcinával országszerte a következő napokban. Az oltóanyagot hajnalban indították el a kormányhivatalokba.

Somogy megyében csaknem 10 ezer, Heves megyében 9 ezer, Komárom-Esztergom megyében pedig mintegy 8 ezer embert oltanak be a napokban a kínai vakcinával a háziorvosok.

„A háziorvosi rendelőkben, valamint a betegek otthonában is felhasználható oltóanyagok 18 év felett alkalmazható, de ebben a mostani oltási akcióban 60 év felettieket oltunk” - mondta Rónay Tamás, Somogy megyei tisztiorvos.

Heves megyében több mint 9 ezer embert oltanak be napokon belül a kínai vakcinával. A kínai oltóanyag megérkezése mérföldkő a járvány elleni küzdelemben.

Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerint a kínai vakcina megérkezése mérföldkő a járvány elleni küzdelemben, mivel ezzel megduplázható a megyében élő beoltottak száma. Tatabányán a megyébe érkező 8 ezer adag oltóanyagot tételesen ellenőrizték, majd hűtőszekrényekbe tették.

Szerdától 145 háziorvos kezdi el praxisonként 55 ember beoltását Komárom-Esztergom megyében. „A háziorvosok nagyon könnyen tudják tárolni, hiszen normál hűtési körülmények között, egy állandó hőmérsékletmérés mellett tárolható a vakcina. Tehát az eddigi oltóanyagok közül a legkönnyebben kezelhető” – mondta Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal kormánymegbízottja.

„Budapesten 918 praxis működik, háziorvosi praxis és mindegyikbe kerül oltóanyag.”

A fővárosban a Pfizer, az AstraZeneca és a Sinopharm oltóanyagával 70 ezer embert oltanak be a héten.

Ahogy máshol, úgy Budapesten is a kínai vakcina lendíti a legnagyobbat az oltási kampányon. Enélkül továbbra is csak akadozva, és lassan haladna az oltás.

„Ezen a héten több budapesti lakos lesz beoltva, mint amennyi eddig összesen volt az elmúlt hetekben. Ez egy nagyon nagy lépés lesz. Gyakorlatilag a beoltottak száma legalább első körben több mint a duplája lesz az eddigiekhez képest” – erről már Sára Botond, Budapest Főváros kormánymegbízottja beszélt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden háziorvoshoz vittek a vakcinából. Erre egyetlen más oltóanyagnál sem volt példa eddig. Csak ebben a megyében 15 ezer emberrel többet tudnak beoltani, mintha kizárólag a brüsszeli beszerzésű vakcinákra támaszkodna az ország.

„Nagy eséllyel a kínai vakcina a leghatékonyabb a mutáns vírusok ellen” – erről Rusvai Miklós beszélt az M1-en. A víruskutató rámutatott: ennek az az oka, hogy a koronavírus elölt, fertőzésre képtelen, teljes változatát tartalmazza, ezzel a szervezet is jobban felkészíti a védekezésre.

„A vakcina nem a fertőződés ellen véd, fertőződünk, de nem betegszünk meg, és nem halunk meg. Ha mégis megfertőződünk, akkor is sokkal kevesebb vírus termelődik szervezetünkben, így kevésbé adjuk tovább a fertőzést" – tette hozzá.

„A hatásos védőoltás a jelen pillanatban az egyik leghatékonyabb eszköze a védekezésünknek.”

„A mutáns variánsok sokkal fertőzőbbek, ezért fontos, hogy az emberek beoltassák magukat” – mondta az országos tiszti főorvos. Müller Cecília aláhúzta: főleg az interneten sok még mindig a téves információ a védőoltásokról, de ezeket nem szabad elhinni.

A tiszti főorvos szerint fontos, ha valakinek felajánlják a védőoltást, akkor éljenek vele. Hozzátette: a védőoltás mellett a védekezés másik fontos eleme, a járványügyi szabályok betartása.

Újabb Pfizer szállítmány érkezett

Kedden mintegy 104 ezer adag Pfizer szállítmány érkezett Magyarországra, ezzel 52 ezer embert lehet beoltani. Ez már a 18-ik szállítmány az amerikai gyártó szeréből, amely hűtést igényel, vagyis továbbra is a kórházi oltópontokon kapják meg az idősek.

A vakcinákat a hét közepén szállítják a HungaroPharma telephelyéről a kórházi oltópontokra. A bizonytalan utánpótlás miatt, hogy biztosan legyen vakcina a második oltásra is, csak a vakcinák felét indítják útnak, a többit hetekig tárolják.

Feller Antal a Hungaropharma vezérigazgatója elmondta, hogy a cég korábban tíz mélyhűtő hűtőszekrényt szerzett be, amely több mint 2 millió vakcina adag tárolására alkalmas.

Sorra érkeztek a háziorvosok Szegeden a kormányhivatalba, hogy elvigyék az AstraZeneca által gyártott oltóanyagokat.

Országszerte folytatják a krónikus betegek oltását a háziorvosok. Keszthelyen, ahogy korábban, most is egy ampullát kaptak az AstraZeneca oltóanyagából, amelynek tárolásához elég a normál hűtő hőmérséklet.

A vakcinát már kedd délután elhasználták. A háziorvos azt mondta a Híradónak: napról napra nő az érdeklődés a védőoltás iránt, és nem ütközik akadályba a betegek kiértesítése, és az oltások megszervezése. Oltási csomagot kaptak a háziorvosok Szekszárdon is, amiben a brit vakcina mellett fecskendők és injekciós tűk voltak. Tolna megyében csaknem 60 praxisban oltanak be néhány nap alatt 1000 embert.

„Az AstraZenecát a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegeinknek adjuk majd csütörtökön" – mondta Endrődi Csaba háziorvos.

Uniós átlag felett a beoltottság

A héten még Moderna és AstraZeneca szállítmányokat vár Magyarország, de a brüsszeli szállítások továbbra is lassúak. A nyugati oltóanyagokból lekötött összes mennyiség kevesebb, mint 5 százaléka érkezett meg eddig december vége óta.

Ezzel szemben a keleti oltóanyagokkal jóval rövidebb idő alatt sokkal jobban állunk. Ezek biztosítják például azt, hogy március első hetéig ugrásszerűen megnőhet a beoltottak száma itthon. A Sinopharm vakcinából lekötött mennyiség 11 százaléka, míg az orosz oltóanyag majdnem 8 százaléka már itt van.

„Magyarország lakosságának átoltottsága így már erősen az uniós átlag fölött tart”.

Több mint 450 ezren megkapták az első-, közülük 206 ezren pedig már a vakcina második adagját is itthon – mondta az oltási munkacsoport vezetője. A szerdán induló oltási hullámmal pedig a héten 800 ezerre nőhet azok száma Magyarországon, akiket beoltottak koronavírus ellen – hangsúlyozta György István hozzátéve, hogy a regisztrált legidősebbekkel és a krónikus betegekkel folytatják az oltási programot.

„A következő napokban 275 ezer regisztrált időset tudnak beoltani a háziorvosok a kínai vakcinával, és 52 ezer regisztrált időst a kórházi oltópontokon a Pfizer vakcinájával, valamint 41,8 ezer 60 év alatti krónikus beteget az AstraZeneca oltóanyaggal a háziorvosok. Ez összesen 368 ezer ember oltását jelenti,  de ehhez nyilván az szükséges, hogy a behívottak el is menjenek az oltásokra” – emelte ki György István az oltási munkacsoport vezetője a keddi sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott: ahogy növekszik a beoltottak száma, úgy az ország egyre erősebb védettséggel néz szembe a harmadik hullámmal.