Antiszemita hangnemben hívta kollégáit disznóvágásra Uj Péter

 

Újabb belső levél került nyilvánosságra, amit Uj Péter, a 444 nevű portál jelenlegi főszerkesztője, néhány éve még indexes vezetőként küldhetett a munkatársainak. Ebben az újságíró a „melegek, zsidók és vegetáriánusok kíméljenek" felütéssel hívta disznóvágásra a munkatársait. Egészen pontosan a melegek kifejezés helyett egy rövidebb, b betűs szót használ. Az M1 Híradója kereste a liberális körökben jól ismert megmondó-embert, hogy valóban ő írta-e a levelet, de nem érték el.


„Hogy csinálok ilyenekből viccet, és az antiszemita nyelvezetből például, ezt elég gyakran szoktam csinálni valóban.”


Így vallott magáról a napokban az Index egykori szerkesztőségét irányító, most pedig a 444 balliberális portál főszerkesztői feladatait ellátó Uj Péter a Pesti Srácoknak. A portál a „judeopata”, valamint „kok zsidó” kifejezések miatt korábban arra volt kíváncsi, hogy az egykor Uj Péter vezette Index szerkesztőségében bevett szokás volt-e a zsidózás, de erre nem tudott válaszolni.

Uj azután mentegetőzött a lapnak, hogy előkerült egy 2005-ben általa írt szerkesztőségi köremail, amiben trágár szavak kíséretében zsidózik, majd pedig arra utasítja kollégáit, hogy álljanak ki a médiahatóság által három órára elhallgattatott Tilos Rádió mellett, illetve az abban sugárzott produkciót jegyző Flash együttes frontembere, Barcs Miklós mellett.

A rádióadó a Flash száma miatt kapott büntetést. A hanganyagban többségében olyan részek vannak, amelyeket a kiskorúak védelmében nappal nem játszhattak volna le.

Uj Péter a zsidózást tartalmazó levelét követően két évvel hosszú publicisztikában értekezett a Népszabadságban, hogy mennyire borzasztó hely Magyarország, tele antiszemitákkal, akiknek a kedvenc elfoglaltsága a zsidózás.

Írta mindezt annak fényében, hogy egy másik emailjében – amit kedden ugyancsak a Pesti Srácok hozott nyilvánosságra – arról írt: zsidók kíméljenek. A zsidók mellett ugyanezt írta a melegekről és vegetáriánusokról.

Uj Péter ebben az antiszemita és kirekesztő megjegyzésekkel teletűzdelt üzenetében azt próbálta meg tudatni indexes kollégáival, hogy rendezne számukra vidéken egy disznóvágást, ahol viszont – legalábbis a megszólításból kiindulva – nem szívesen látna homoszexuális, zsidó és vegetáriánus munkatársakat.

Az M1 Híradója kereste Uj Pétert a portál Margit körúti szerkesztőségében és mobilján is többször hívták, de nem volt elérhető.

Arra voltak kíváncsiak, hogy főszerkesztőként – de magánemberként is – miként tudja összeegyeztetni antiszemita és rasszista tartalmú kirohanásait a 444 oldalán fennen hirdetett alapelvekkel, melyek közt az is szerepel, hogy a szerkesztőség elutasítja a faji, nemi, nemzeti, vallási és szexuális diszkriminációt.