Müller Cecília: Ne válogassunk a vakcinák között, mindegyik ugyanolyan hatásos

 

Minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőzés veszélyének, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos mindenkit arra kér fogadja el a számára felkínált vakcinát, hiszen mindegyik hatásos. Kiemelte: fontos fegyver az oltás, ha ezzel élünk, bízhatunk benne, hogy meg lehet törni a felfelé ívelő járványgörbét.


A hétvégén 1600 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.


Kiss Róbert alezredes hozzátette:

ezzel 41 308-ra nőtt a szabályt megszegők száma.

Elmondta: a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 471 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, közülük 410-en a tízezer lakosnál nagyobb településeken szegték meg a szabályt, 17-en tömegközlekedési eszközökön vagy megállókban, 44-en pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 831 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 617 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Ideiglenesen bezárattak két vendéglátóhelyet

A hétvégén két vendéglátóhelyet is ideiglenesen bezáratott a rendőrség. Egy debreceni vendéglátóhelyen szeszes italt fogyasztott egy vendég, Karcagon pedig az üzlethelyiségben többen fogyasztottak alkoholt. A helyek ideiglenes bezáratása mellett a vendégek ellen is szabálysértési eljárást indítottak.

A vendéglátóhelyekre január 30. óta vonatkoznak szigorúbb szabályok: a hétvégén hat emberrel szemben intézkedtek, amiért jogosulatlanul voltak vendéglátóhelyen. A szabályok bevezetése óta már 52-re nőtt az ilyen típusú szabálysértést elkövetők száma.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy a fővárosban egy I. kerületi társasházban kellett intézkedniük a rendőröknek péntek éjjel: a házban megsértették a magánrendezvényekre vonatkozó szabályokat azzal, hogy 74-en ünnepeltek egy születésnapot. A házigazdával és a résztvevőkkel szemben is szabálysértési eljárást indítottak.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 164-szer léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 249-szer intézkedtek.

Az elmúlt két napon 30 953 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 10 992 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 25 589-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1367-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – közölte az alezredes.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a napi járványügyi adatokat.

Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2623 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 4489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília megerősítette, hogy a pandémia harmadik hullámát éljük. Exponenciálisan nő az aktív fertőzöttek száma.

Letért a fokozatosan csökkenő görbéről  a járvány

– emelte ki.

Egyre növekvő számban azonosítunk új fertőzötteket.

A harmadik hullám elindulását jellemzően a vírus variánsok okozzák a világban. Bármely országban jelen lehetnek, és jelen is vannak ezek a variánsok, amelyek súlyos járvány hullámot indítottak el. A környező országok közül Csehország és Szlovákia nehéz helyzetbe került. Sajnos hazánkban is nő az aktív fertőzöttek száma. Egyre többen kerülnek kórházba.

Több ezer féle variáns jelent már meg a világban

378 főnél mutatták már ki az angol, 37 főnél egyéb variánst. Több ezer féle megjelent már a világban. Magyarországban brazíliai és dél-afrikai mutánst nem mutattak még ki.

Egyértelmű, hogy a variánsok nem utazás, hanem magyarországi, közösségi terjedés útján terjed. Hatékonynak bizonyultak a Pfizer/Bointech és Moderna vakcinái is a mutáns vírusokkal szemben.

Sorsdöntő két hét előtt állunk, mert most ennyi idő alatt több oltást tudunk beadni, mint eddig összesen.

Az európai átlag 3,9 százalékos átoltottság, Magyarországon ez a szám 4,6.

A tiszti főorvos kéri, hogy mindenki figyelje az értesítést arról, hogy elérhetővé vált számára az oltás.

Hamarosan a kínai Sinopharm vakcinával bővül a hazai oltóanyagok sora. Ez a vakcina egy elölt vírust tartalmaz, mely fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de jobban meg tudja mozdítani z immunrendszert, amelynek köszönhetően hosszabb és erőteljesebb védelmet nyújthat.

A magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technikával tervezik.

Müller Cecília mindenkitől azt kéri, hogy ne válogassunk a vakcinák között, mivel mindegyik ugyanolyan hatásos.

Minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőzés veszélyének. Nincs az a vakcina, amely 100 százalékos védelmet biztosít. Azonban minden oltás 70 százalék hatékonyság feletti. Ez nagyon jó, hiszen más vírusok ellen régóta alkalmaznak 50 százalék alatti védőoltásokat. Éljen mindenki az oltás lejtőségével.

A Sinopharm vakcina 18 éves kor felett bárkinek adható. A súlyos lefolyástól, szövődményektől megóvja az idősebbeket is.

Előfordulhat hőemelkedés, láz, izomfájdalom a második oltás után, mintha influenzás lenne a beoltott, de ezzel szembe kell nézni és el fog múlni, különös beavatkozás nélkül. Láz esetén lázcsillapító alkalmazására lehet szükség. Ez a szervezet immunreakciójából adódik. Minden vakcina, minden gyógyszer esetében bejelentendők a reakciók, annak érdekében, hogy folyamatosan lássák egy-egy anyag hatásait.

Kérdésre válaszolva azt mondta, általában helyi reakciókkal találkoznak a kollégák, helyben minimális fájdalom, duzzanat alakulhat ki az oltás helyén. Fejfájásról számoltak be, amely 1-2 napig tartott. Esetleg nyirokcsomó-duzzanat előfordulhat. Ezek a tünetek maguktól elmúlnak. A paracetamolt ajánlják a gyártók az oltási reakciókra.

Nagyon szeretnék, ha nem kellene szigorítani a szabályokon. Egyelőre nem tervezik, de ez a szabályok betartásán múlik.

Fontos fegyver az oltás, ha élünk vele, bízhatunk benne, hogy meg lehet törni a felfelé ívelő járványgörbét

– zárta szavait az országos tiszti főorvos.

A címlapfotó illusztráció.