A főváros hallgat a botrányos médiavásárlási tenderről

 

Újabb tenderkiírás szabályosságáról kért tájékoztatást Karácsony Gergely főpolgármestertől a fővárosi Fidesz, de válaszokat eddig nem kaptak. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában a főváros egyik médiavásárlási szolgáltatásokra vonatkozó tenderének visszáságairól beszélt.

Tavaly év végén fővárosi cég közösen írt ki egy 856 millió forintos keretösszegről szóló pályázatot médiavásárlási szolgáltatásokra. A közbeszerzést azonban visszavonták, miután a Közbeszerzési Hatóság eljárást indított a pályázat törvénysértő mivolta miatt, abban ugyanis a versenyt jelentősen korlátozó kikötés szerepelt.

Láng Zsolt elmondta, hogy olyan feltételrendszer szerepelt a tenderen, amely a pályázat sikerességéhez szakmai díj elnyerését tette szükségessé, méghozzá egy meghatározott időszakban, 2017 és 2020 között.


A fővárosi Fidesz arra keresi a választ, hogy ezeket a bírálati szempontokat ki tette be a pályázati előírásokba és miért szerepelt 30 százalékos súlyponttal ez a kritérium és miért nem mondjuk az ár.

Láng Zsolt szerin felmerült a gyanú, hogy a pályázat célzottan lett kiírva, ezért vissza is vonták, de kérdéseikre azóta sem kaptak választ a fővárostól.

„Mióta megválasztották főpolgármesternek Karácsony Gergely arról beszél, hogy miért nem tud dolgozni, miért nem lehet megoldani ügyeket” – fogalmazott a fideszes politikus.

Miközben egyik kezével szórja a pénzt más ügyekben nem hozza meg a szükséges döntéseket.

Az iparűzési adóbevételekből tavaly a tervezett érték  85 százaléka folyt be, de eközben a kormány a tavalyi 86 milliárd helyett idén 116 milliárd forintot biztosít a főváros és kerületek működésére.

Az M3-as metró helyreállítási költségei 10 milliárd forinttal, a Lánchíd felújítása 5 milliárd forinttal nőttek. Az érvényes reklámtender lefújásával is egymilliárd forintot bukik évente a főváros, ehhez jön még a 120 millió forintos bírság.

A BKK buszbeszerzési tender miatt is megbírságolta a Fővárosi Önkormányzatot a Közbeszerzési Hatóság. Utóbbiről elmondta, hogy az ügyben a rendőrség folytatja a nyomozást.

 


A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.