Zöld úton járunk: a MÁV célja a környezet- és utasbarát közösségi közlekedés biztosítása

 

Új kampányt indított a MÁV. Az a mottó, hogy Zöld úton járunk, ezzel a klímavédelem fontosságát hangsúlyozzák. Talán minden szakértő egyetért abban, hogy érdemes a kötöttpályás közlekedést, tehát a vasutat fejleszteni világszerte, mert zöldebb utazási és szállítási lehetőséget nyújt, mint az autók, kamionok, buszok – közölte az M1 Híradója.


Alapos előkészítés után két szakember több óra alatt új külsőt adott a TRAXX mozdonynak. A Vasút Európai Évéhez kapcsolódva a MÁV elindította zöld kampányát, amelynek jelképe a Zöld úton járunk szlogennel felmatricázott jármű. A cél, hogy felhívják a figyelmet a 21. század egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszközére, a vonatra.


Emellett a vonatjegyeken is változtattak. Mostantól mindenki leolvashatja, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátást takarított meg azáltal, hogy a vasutat választotta.

A MÁV-Volán cégcsoport elhivatottságát – a zöld stratégia megvalósításában – jól mutatja az is, hogy a céljaik között szerepel 700 kilométernyi pálya villamosítása, ami után 60 százalékkal csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátásuk.

Emellett pedig 800 új vasúti kocsit is forgalomba állítanak 2030-ig.

„Célunk és feladatunk a MÁV-Volán csoportban, hogy Magyarország lakosainak fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet és utasbarát közösségi közlekedést biztosítsunk, amely modern, gyors, mindenki számára elérhető, megbízható és a középpontjában az utasoknak nyújtott szolgáltatások állnak” – jelentette ki Homolya Róbert a MÁV elnök-vezérigazgatója.

A kormány 2010 óta folyamatosan fejleszti a kötöttpályás közlekedést és mindent megtesz, hogy az 54 ezer munkavállalót foglalkoztató társaság gazdasági helyzete is megfelelő legyen. Ugyanis a célok eléréséhez elengedhetetlenek az elhivatott munkavállalók.

Ennek keretében 2020-ban három ütemben nyújtottunk pénzügyi támogatást, melynek köszönhetően a társaság gazdálkodása stabil, a foglalkoztatás garantált, a munkahelyek biztonságban vannak. A MÁV továbbra is biztos státuszt, tervezhető életpályát kínál a dolgozóinak” – Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára

A kormány számára kiemelt cél a klíma és a teremtett világ védelme

– mondta Schanda Tamás államtitkár beszélt.

„Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson: lépésről lépésre kell haladnunk. Ezért megalkottuk a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek az egyes pontjait a koronavírus járvány ellenére is sorozatosan végrehajtjuk” – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2021-ben eddig soha nem látott értékű, 700 milliárd forintnyi beruházást adnak át.