Niedermüller továbbra sem akarja a zeneiskolának adni a felújított épületet

 

Nem oldódott meg a Molnár Antal Zeneiskola ügye – jelentette ki a Kossuth Rádióban Szemendri Gábor, az intézmény vezetője. Hiába költözik ki ugyanis a szemeszter végén az iskolának szánt épületből a Free SZFE egyesület, a VII. kerület Gyurcsány-párti polgármestere, Niedermüller Péter továbbra is pályázatot írna ki az épületre, és pénzt remél a bérleti díjért.

A Molnár Antal Zeneiskola hatszáz tanulója jelenleg méltatlan körülmények között tanul, az intézményben nyolc telephelyen szétszórva folyik az oktatás – hangzott el a Kossuth Rádió, Jó Reggelt Magyarország című műsorában.

Eközben a Színház- és Filmművészeti Egyeteme (SZFE) hallgatóinak és oktatóinak egy része megalapította Free SZFE egyesületet, amely pályázaton a DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzattól megkapta a Damjanich utca 4. szám alatti épület használati jogát.


Korábban, az előző, fideszes önkormányzati vezetés kifejezetten

a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel az épületet.

Ebből botrány lett, ami oda vezetett, hogy a Free SZFE közölte, hogy a szemeszter végén kiköltözik. Niedermüller közölte, az épület hasznosítására új pályázatot írnak ki.

„Sokan azt hiszik, hogy a zeneiskola ügye ezzel megoldódhat. Szeretném leszögezni, hogy ez nincs így. Továbbra is az önkormányzaton és a fenntartón múlik hogy segít-e rajtunk” – hangsúlyozta Szemendri Gábor.

Az intézményvezető utoljára február 8-án, amikor a Free SZFE megkapta az épület kulcsait, írt a zeneiskola ügyében Niedermüllernek, aki visszaüzent, hogy felhívhatja „beszélgetni”, de az igazgató úgy gondolja, hogy nem telefonon kellene az ügyüket intézni.

Az erzsébetvárosi önkormányzat közleményéből kiderül, hogy továbbra is

pályáztatni szeretné az épület hasznosítási jogát, és pénzt remél a kerület vezetése a bérbeadásért.

„Ha nekünk pályázni kellene erre az épületre, akkor hátrányos helyzetbe kerülnénk a többi kerületben működő állami iskolával szemben, hiszen nekik sem kellett pályázniuk arra az épületre, ahol jelenleg vannak. Az iskolát fenntartó Klik vezetőjét kértem, hogy az önkormányzatnál próbálja elérni azt, hogy az épület ne is kerüljön pályáztatásra, hiszen az számunkra lett felújítva” – mondta Szemendri Gábor.

A műsorból az is kiderült, hogy már

tízezernél is többen írták alá a zeneiskola érdekében indított petíciót.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Bajkai István, az erzsébetvárosi Fidesz vezetője az ügy miatt lemondásra szólította fel Niedermüller Pétert, a kerület Gyurcsány-párti polgármesterét, aki korábban „osztogatásnak” nevezte, hogy az előző vezetés az iskola számára újíttatta fel az épületet.

A Damjanich utca 4.-ben egyébként már 2019 szeptemberében befejeződtek a munkálatok, az új,

baloldali városvezetés mégsem adta át az épületet a gyerekeknek.

Néhány hete az önkormányzat pályázatot írt ki az épület hasznosítására, amin a zeneiskola nem indulhatott, hiszen nem felelt meg a feltételeknek.

Niedermüller a tiltakozások ellenére kitartott álláspontja mellett, és úgy tűnik, most hiába költözik ki a sokak által inkább politikai, mintsem művészeti egyesületnek tartott Free SZFE az épületből, így sem biztos, hogy a Molnár Antal Zeneiskola diákjai végre birtokba vehetik a nekik szánt épületet.