Izgult, de aztán a tűszúrást sem érezte Korda György

 

Már Magyarországon is elkezdődött a járvány harmadik hulláma. Az elmúlt napok adatai alapján csütörtökön ezt az országos tiszti főorvos is megerősítette. Az aktív fertőzöttek, a kórházban fekvő emberek és a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is emelkedik. Az operatív törzs ismét üzembe helyezi a szűrőbuszokat a fővárosban, és a háziorvosok rendelhetik meg a tesztelést azok számára, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja – hangzott el az M1 Híradójában.


A koronavírus-járvány legfrissebb adatai: egy nap alatt csaknem háromezer új fertőzöttet azonosítottak, és több mint száz, elsősorban idős, krónikus beteg hunyt el a betegség következtében. A kórházban ápoltak száma sem csökkent: jelenleg több mint négyezren vannak, és háromszáz felett van azoknak a száma, akik gépi lélegeztetésre szorulnak.


Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: az adatokból egyértelműen az látszik, hogy elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon.

„...úgy vélem, hogy most egy emelkedő szakaszban vagyunk, egyértelműen látszik az adatokból, úgyhogy beszélhetünk egy harmadik hullám kezdetéről” – fogalmazott Müller Cecília.

Több település szennyvizében továbbra is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Aggasztók az adatok Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen és öt, Budapesthez közeli településen is.

A tiszti főrvos arról is tájékoztatott, hogy

ismét munkába állnak a szűrőbuszok,

ahol lehetőség lesz gyorstesztek elvégzésére. Azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvos elrendelte a vizsgálatot.

Kedden 550 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra Pekingből. A Sinopharm készítményével összesen 275 000 embert lehet beoltani, vagyis csaknem megduplázható az eddig beoltott emberek száma.

A kínai készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte a szükséges vizsgálatokat, és a vakcina felhasználására engedélyt adott. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az oltóanyag értékeléséhez már minden szükséges adat és dokumentum rendelkezésre áll.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ igyekszik tüzetesen, alapossággal ezeket áttekinteni, a szükséges vizsgálatokat lefolytatni, annak érdekében, hogy minél előbb rendelkezésre tudjuk bocsátani ezt a vakcinát is” – jelentette ki.

Közben folyamatosan érkeznek az emberek az oltópontokra Magyarországon.

Már több mint 365 000-en megkapták a koronavírus elleni oltást, és közülük több mint 140 000-en már a második védőoltást is.

Korda György énekes múlt pénteken kapta meg az első koronavírus elleni oltást. Mint mondta, izgult ugyan, de a tűszúrást sem érezte. Felesége, Balázs Klári megörökítette a pillanatot. Az énekesnek fájdalmai, egyéb tünetei nem voltak, és azóta sincsenek. Három hét múlva kapja meg a második oltást, amit már nagyon vár. Azt mondja, egyedül a vakcina jelenthet mindenkinek megoldást arra, hogy visszakapja a régi életét.

„Nekem egy ilyen felszabadultság érzés, tehát én alig várom, hogy találkozhassak a barátaimmal, akikkel nem tudtam beszélgetni, a családommal, a pókeres barátaimmal, az ultis barátaimmal” – fogalmazott az énekes.